Het hoofdkantoor van de AIVD in Zoetermeer
NOS Nieuws

Ook KPN kritisch over nieuwe wet voor AIVD en MIVD

Na Tele2 heeft ook kabel- en telecomaanbieder KPN kritiek op het conceptwetsvoorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. In dat voorstel krijgen de AIVD en de MIVD de bevoegdheid om communicatie die via de kabel loopt af te tappen. Nu mag dat alleen bij communicatie die via de ether loopt.

KPN stelt dat noch de politiek, noch de rechterlijke macht kan toetsen of de nieuwe aftapbevoegdheid effectief en proportioneel wordt ingezet. KPN noemt dat een "fundamentele weeffout".

Kosten

Voor KPN zelf is het belangrijkste punt van kritiek dat het bedrijfsleven voor de kosten opdraait zonder dat het de hoogte van die kosten kan beïnvloeden.

Ook vindt KPN dat de gevolgen voor de concurrentiepositie van de Nederlandse ICT- en telecommunicatiesector moeten worden onderzocht; de veranderingen zadelen het bedrijfsleven op met kosten die concurrenten in het buitenland niet hoeven te maken.

De kritiek komt voor een groot deel overeen met die van Tele2. Burgers, bedrijven en instellingen kunnen tot middernacht hun reactie op het wetsvoorstel kenbaar maken. Na eventuele aanpassingen gaat de wet naar de Tweede Kamer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl