'Uitbreiding aftapbevoegdheden AIVD onuitvoerbaar'
De plannen van het kabinet voor de uitbreiding van de aftapmogelijkheden voor de inlichtingendiensten AIVD en MIVD zijn ingrijpend en onuitvoerbaar. Dat schrijft telecomaanbieder Tele2 in reactie op de plannen van minister Plasterk. Tele2 is de eerste uit de sector die reageert.
Plasterk maakte vorige maand zijn wetsvoorstel voor de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten bekend. Daarin krijgen de diensten meer mogelijkheden. In de huidige wet staat dat de geheime diensten alleen communicatie mogen onderscheppen die via de ether loopt. Volgens de nieuwe plannen mogen de diensten ook het dataverkeer onderscheppen dat via (glasvezel)kabels loopt. Het gaat dan ook om mobiele telefonie en e-mail.
Privacy
Tele2 schrijft dat dit ingrijpende gevolgen heeft: de veiligheidsdiensten geven zichzelf vrijwel onbeperkte toegang tot communicatie en databases. "Er zal geen enkel onderdeel van de Nederlandse maatschappij zijn dat niet onder de reikwijdte van de diensten zal vallen."
Dit heeft volgens Tele2 niet alleen gevolgen voor de privacy van Nederlanders, maar ook voor bedrijven die zijn gevestigd of zich willen vestigen in Nederland. Bedrijven draaien zelf op voor de kosten en "de afgetapte informatie kan zonder enige vorm van toezicht aan bevriende buitenlandse inlichtingendiensten worden gegeven".
Onuitvoerbaar
Ook denkt de provider dat de plannen zoals die nu zijn geformuleerd niet uitvoerbaar zijn. In het wetsvoorstel staat dat bedrijven zelf de digitale communicatie doorzoekbaar moeten maken. Dat houdt onder meer in dat bedrijven zelf kopieën moeten maken van gegevensbestanden, ook als die in het buitenland staan. "Voor Tele2 is het onmogelijk dat zij hier aan kan, mag en zal meewerken, aangezien een deel van onze infrastructuur en systemen in andere EU-landen staan."
Volgens de plannen van het kabinet moeten voortaan ook aanbieders van communicatiediensten meewerken aan het aftappen van de communicatie. Voorheen gold dat alleen voor aanbieders van netwerken. Tele2 gaat ervan uit dat deze uitbreiding betekent dat iedere organisatie hieraan moet voldoen. "Variërend van Twitter, WhatsApp, webhosting en clouddiensten tot nieuwssites, patiëntenverenigingen, sportclubs, vakbonden, kerkgenootschappen, universiteiten en hotels."
Internationale kritiek
Ook internationaal is er kritiek op de plannen van het kabinet. Privacywaakhond Privacy International zegt dat deze wet Nederland "tot een land maakt met een van de meest ingrijpende aftapsystemen ter wereld."
De organisatie zegt bij de Nederlandse regering aan te dringen op het afzien van deze uitbreiding van mogelijkheden voor de inlichtingendiensten.