Ter illustratie: gemeenten als Groningen, Berkelland en Hollandse Kroon dragen nauwelijks nog bij aan dit soort thuishulp
NOS Nieuws

Opnieuw honderden ontslagen in thuiszorg

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie in Nederland, kondigt opnieuw ontslagen aan. 654 huishoudhulpen verliezen hun baan. Van hen hebben er 436 een vast en 218 een tijdelijk contract.

Het afgelopen jaar verloren al 4.000 mensen hun baan bij TSN Thuiszorg en luidde de organisatie de noodklok over de bezuinigingen in de thuiszorg. Dat doet TSN nu opnieuw.

De ontslagrondes volgen op de bezuiniging van 40 procent dit jaar op het budget dat gemeenten voor huishoudelijke hulp krijgen.

Volgens TSN vallen de klappen vooral in gemeenten die nauwelijks nog bijdragen aan het schoonhouden van de woning. In het bijzonder noemt de organisatie Groningen, Berkelland en Hollandse Kroon.

Extreem

De organisatie noemt de bezuinigingen die daar doorgevoerd worden extreem: “Deze extreme manier van bezuinigen treft zowel de medewerkers als de cliënten enorm hard en gaat bovendien in tegen het beleid van staatssecretaris Van Rijn”, zegt Zion Jongstra, algemeen directeur van TSN.

TSN heeft er ook last van dat veel gemeenten tarieven hanteren die onder de kostprijs liggen. Staatssecretaris Van Rijn vroeg eerder aan een commissie onder leiding van Doekle Terpstra om met een code te komen voor gemeenten om dit probleem te ondervangen. Het advies van de commissie wordt vandaag verwacht, maar dat lijkt voor de 654 medewerkers van TSN te laat.

Er is vorig jaar een regeling in het leven geroepen waardoor banen gered zouden worden. Die houdt in dat mensen zelf gesubsidieerde huishoudelijke hulp kunnen inkopen. Maar volgens TSN wordt er veel te weinig gebruik gemaakt van de regeling, omdat de eigen bijdrage voor veel mensen te hoog is.

Kritiek

,,De huidige situatie is niet in het belang van cliënten, de kwaliteit van de zorg en de positie van de thuishulpen. We luiden daarom nogmaals de noodklok'', stelt directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg. ,,De wijze waarop bezuinigingen worden doorgevoerd, is uiterst schadelijk en leidt niet tot effectieve verbeteringen, met als gevolg dat de thuishulpsector zich nu in kritieke toestand bevindt.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl