Een medewerkster van de thuiszorg helpt een man bij het scheren
NOS Nieuws

TSN Thuiszorg vreest honderden gedwongen ontslagen

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, is bang dat er 650 banen zullen verdwijnen door de hervormingen in de zorg. Directeur Zion Jongstra maakt zich grote zorgen. "Kind van de rekening zijn de kwetsbare ouderen."

Door de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hebben gemeenten minder geld beschikbaar voor thuiszorg. In sommige gemeenten verdwijnt de thuishulp zelfs helemaal. Als gevolg daarvan dreigen er veel gedwongen ontslagen in de sector.

TSN Thuiszorg noemt het beleid van staatssecretaris Van Rijn desastreus. "We worden gedwongen het loon van 4300 medewerkers fors te verlagen. In gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van thuishulp moet TSN helaas honderden mensen ontslag aanzeggen."

Het visieloos snoeien veroorzaakt momenteel een sociaal slagveld.

Directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg

Jongstra vindt dat Van Rijn de situatie op korte termijn moet aanpakken. "Ik begrijp heel goed dat er op dit moment bezuinigd moet worden, maar het visieloos snoeien veroorzaakt momenteel een sociaal slagveld", zegt hij.

"Er zijn ook gemeenten die de thuiszorg wél slim organiseren en tegelijkertijd de bezuinigingen realiseren. De staatssecretaris moet die gemeenten als voorbeeld nemen en andere gemeenten verbieden om thuishulp te schrappen."

Demonstreren

Ook vakbond FNV wil dat het kabinet ingrijpt. De bond wil een eerlijke verdeling van geld, werk en vaste banen met zekerheid, respect en een fatsoenlijk inkomen. Op 1 mei zullen duizenden thuiszorgmedewerkers in Amsterdam hiervoor demonstreren.

Eerder deze maand kwam uit een onderzoek van de NOS naar voren dat wijkverpleegkundigen steeds vaker te maken krijgen met ouderen die vereenzamen of slecht eten en drinken.

Zuur

Staatssecretaris Van Rijn noemt de voornemens van TSN "ongelooflijk zuur" voor de medewerkers. Hij zegt dat het kabinet samen met gemeenten en zorgaanbieders naar oplossingen zoekt om zoveel mogelijk banen te behouden voor huishoudelijke hulpen. Ook wordt een nieuwe markt ontwikkeld voor persoonlijke dienstverlening.

Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van de 190 miljoen euro die beschikbaar is voor de Huishoudelijke Hulp Toelage-regeling. "Daarbij is ook TSN betrokken", zegt Van Rijn.

Volgens Van Rijn kan het niet zo zijn dat er gemeenten zijn waar geen huishoudelijke hulp wordt aangeboden. "Dus ik wil graag van TSN horen over welke gemeenten zij het hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl