De technische recherche aan het werk
NOS Nieuws

Minister: kwaliteit recherche onvoldoende

De kwaliteit van rechercheurs bij de politie is niet op orde en te veel zaken blijven onopgelost. In een brief aan de Tweede Kamer over de aanpassingen bij de Nationale Politie, schrijft minister Van der Steur dat het niveau van veel medewerkers in de opsporing fundamenteel verhoogd moet worden.

Doordat de criminele wereld verandert moet ook de recherche anders te werk gaan, zegt Van der Steur. "De criminaliteit verschuift naar criminaliteit via internet. Daar heb je een ander soort mensen voor nodig en we merken dat we er daar meer van nodig hebben", zegt de minister. Naast cybercrime-specialisten doelt hij op onder anderen financieel-economische specialisten.

De minister kondigt daarom aan dat er meer specialisten worden aangenomen en dat zij-instromers sneller op een goed niveau worden gebracht. "Ik heb ook aan de politiebonden aangeboden om meer uren voor opleiding te reserveren, zodat we aan de vraag kunnen voldoen."

Van der Steur vindt ook dat de leidinggevenden in de opsporing beter moeten worden.

Meer tijd en geld voor Nationale Politie

De brief van Van der Steur gaat vooral over de vorming van de Nationale Politie. Er is volgens hem meer tijd nodig om alle veranderingen door te voeren. De reorganisatie had dit jaar voltooid moeten worden, maar het gaat nu drie jaar langer duren. Ook wordt het budget voor de reorganisatie verhoogd van 230 naar 460 miljoen euro.

Drie maanden geleden schreef de NOS al over de verdubbeling van de kosten voor de vorming van de Nationale Politie. Toen bleek uit een conceptversie dat de kosten op 460 miljoen euro uit zouden komen.

Verder stond daar in dat burgemeesters meer te zeggen krijgen over de politie, zodat per regio gekozen kan worden welke misdaadbestrijding prioriteit krijgt. Ook regionale politiechefs krijgen meer zeggenschap, staat in de brief van vandaag.

De reorganisatie bij de politie is in 2013 ingezet. Alle 26 politiekorpsen gingen toen op in één landelijke organisatie met een centrale leiding in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl