Ook Kinderombudsman wil dat Márcia en Gláucio blijven
Kinderombudsman Marc Dullaert vindt het uitzetten van de Angolezen Márcia (18) en Gláucio (13) onaanvaardbaar. Volgens hem heeft staatssecretaris Dijkhoff hun belangen niet voorop gezet. Ook had Dijkhoff de uitkomst van een hoger beroep moeten afwachten, vindt Dullaert.
Het Angolese gezin kwam vijftien jaar geleden naar Nederland. Vorige week besloot de staatssecretaris dat het gezin hier niet mag blijven, omdat de vader in Angola mogelijk oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Het gezin werd opgehaald en in het detentiecentrum in Zeist geplaatst.
Groningse zaak
Kinderen van verdachten van oorlogsmisdaden, zoals Márcia en Gláucio, komen niet in aanmerking voor het kinderpardon, de regeling voor kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers die hier al langer dan vijf jaar wonen.
Maar Dullaert wijst op een uitspraak van de rechtbank in Groningen. Die vindt dat je kinderen na tien jaar geen oorlogsmisdrijven van een ouder meer mag nadragen. De Staat ging in hoger beroep en het Groningse gezin mag de uitspraak in hoger beroep afwachten. Márcia en Gláucio mogen dat in hun zaak niet.
Rechtenstudie
Gláucio werd in Nederland geboren en zit in de brugklas. Márcia zou deze week aan haar rechtenstudie beginnen. Geen van beiden spreekt Portugees, de taal die in Angola gesproken wordt. "Dit zijn Nederlandse kinderen en hun toekomst ligt hier", zegt Dullaert.
Defense for Children en de Tweede Kamerfracties van GroenLinks, SP en ChristenUnie zijn het daarmee eens. Defense for Children organiseert morgenavond een protestbijeenkomst bij het detentiecentrum in Zeist.