Een meisje voert een ander meisje drank
NOS Nieuws

Het enige dat helpt tegen een kater? Minder drinken!

Het drinken van water helpt niet tegen een kater na een avondje stevig drinken. Ook een hapje eten biedt geen soelaas. Het is vervelend voor wie van alcohol houdt, maar alleen minder drinken helpt echt.

Daarop wijzen eerste onderzoeksbevindingen onder Nederlandse en Canadese studenten. De leider van het onderzoek, hoogleraar Joris Verster van de Universiteit Utrecht, benadrukt tegen de website Medical News Today wel dat de conclusies nog niet definitief zijn. Er is nog meer onderzoek nodig.

Iets beter

Onderzoekers hebben 826 Nederlandse studenten vragen gesteld over de laatste keer dat ze hadden gedronken. Ruim de helft had daarna gegeten of water gedronken. Zij voelden zich wel iets beter dan degenen die dat niet hadden gedaan, maar het verschil was niet groot.

Ook 789 Canadese studenten hebben een maand lang bijgehouden hoeveel alcohol ze dronken en hoeveel last ze er de volgende dag van hadden. De belangrijkste conclusie is bijna ontnuchterend: de meeste studenten die geen last hadden van een kater hadden gewoon minder gedronken.

Uitdroging

Waardoor een kater precies veroorzaakt wordt, is nog steeds niet duidelijk. Veel drinken leidt tot uitdroging, omdat de alcohol vocht aan het lichaam onttrekt. De GGD adviseert daarom juist ​om water te drinken.

Maar volgens Verster is uitdroging niet de oorzaak van de kater. Het lijkt er volgens hem meer op dat de kater verband houdt met het immuunsysteem.

Het enige dat tot nu toe helpt tegen een kater is minder drinken, zegt Verster. Water helpt tegen een droge mond en dorst, maar andere symptomen blijven, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl