Hoe voorkom je een kater?

Carnavalskater? Geen melk, maar water!

  • Paul Sanders

    Verslaggever

  • Paul Sanders

    Verslaggever

De komende dagen storten honderdduizenden Nederlanders zich weer in het carnavalsgeweld. De feesten in Lampegat, Kruikenstad of Kielegat gaan altijd gepaard met veel drank. Het gevolg is, voor veel feestgangers, een kater.

Daar is wat aan te doen. Er zijn genoeg huis-tuin-en-keuken-middelen die een kater draagbaar kunnen maken, maar veel remedies zijn onzin. Wat werkt en wat niet?

De NOS legde de vijf meest genoemde anti-kater-middeltjes voor aan Judith Piek, projectleider alcoholpreventie bij de GGD in Oeteldonk, buiten het carnavalsseizoen bekend als Den Bosch.

Nummer 5: Het rauwe ei

"Bah, ik zou het niet doen. Vreselijk. Er zit iets van vocht in, er zitten eiwitten in, maar die lever gaat echt niet harder werken door een paar eitjes. Nee, werkt niet."

Nummer 4: Vooraf melk drinken, koffieroom of een lepel olijfolie

"Alcohol frustreert de maagwand en die raakt geïrriteerd. De maagwand vettig maken, met vette producten als volle melk en olijfolie, kan hem een beetje beschermen. Maar die bescherming is minimaal. En tegen een kater helpt het al helemaal niet. Nee, slecht idee."

Nummer 3: Gewoon nog een biertje pakken

"Ja, de kater verdwijnt….tijdelijk. En komt dan dubbel zo hard weer terug. Dit noemen we uitstel van executie. Als anti-kater-middel absoluut niet geschikt."

Water is de beste remedie.

Judith Piek, projectleider alcoholpreventie GGD Den Bosch

Nummer 2: ORS

"Een middel dat je gebruikt als je diarree hebt. Het helpt de vocht-, zout- en mineralenbalans op peil te houden. Ja, die worden ook allemaal aangetast bij overmatig gebruik van alcohol. Het aanvullen van suikers en zouten is prima, maar het kan het niet zonder water. Op zichzelf is ORS als anti-kater-middel ongeschikt."

Nummer 1: Water drinken

"Het is de meest gehoorde tip en ook een tip die ik zelf zou geven. Water is de beste remedie. Een kater is namelijk vochtgebrek. Die stekende hoofdpijn wordt veroorzaakt door je hersenen, die tegen je schedeldak aandrukken omdat ze te weinig vocht bevatten. Dus: aanvullen met water!"

Carnaval is bij uitstek een feest waarbij mensen voorzichtig moeten zijn met alcohol, zegt Piek. "Alcohol blijft slecht voor de hersenen. Zeker voor jongeren, bij wie de hersenen nog in ontwikkeling zijn. Carnaval is een leuke tijd, en dat gunnen we iedereen, maar wij als GGD zouden liever zien dat er wat doordachter en minder heftig gedronken wordt. En wat vaker dat glas water tussendoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl