NOS Nieuws

Koenders verdubbelt onderzoeksbudget Noordpool

Minister Koenders verdubbelt het budget voor poolonderzoek

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verdubbelt het budget dat beschikbaar is voor poolonderzoek. Bij een bezoek aan de Nederlandse expeditie op Spitsbergen maakte minister Koenders bekend dat het ministerie van Buitenlandse Zaken er voortaan 600.000 euro voor uittrekt. "Ik kom niet met lege handen."

"De Nederlandse regering vindt het heel belangrijk dat dit onderzoek wordt voortgezet, ten behoeve van het klimaat, maar ook omdat dit geostrategisch een belangrijke locatie is. Er moet een goede afweging zijn tussen de belangen van scheepvaart, exploratie en de natuur."

Plek aan tafel

Koenders geeft toe dat het slechts een bescheiden bedrag is, maar benadrukt dat de overheid ook andere dingen doet tegen klimaatverandering. Bovendien zijn er andere landen die onderzoek doen in het Noordpoolgebied, zegt Koenders. "De Chinezen, de Russen, de Canadezen, de Amerikanen en zeker ook de Noren zijn allemaal bezig kennis te verzamelen."

Die internationale samenwerking zorgt ook voor een grote rol voor Nederland in de besluitvorming over de Noordpool, zegt Koenders. "Dit geeft ons een plek aan tafel als het gaat om de toekomst van dit gebied. Anders sta je buiten spel."

Van Tokio naar Rotterdam

Koenders wijst erop dat door de klimaatverandering veel besluiten moeten worden genomen over de toekomst van de Noordpool. "Er moeten strenge regels komen over de scheepvaart en de exploratie van olie en gas, voor als de ijsschotsen hier straks verminderen en er meer mogelijkheden komen om sneller van Tokio naar Rotterdam te komen."

"Daarom is het zo belangrijk dat wat hier gebeurt, direct gebruikt kan worden voor politiek en beleid. Je kunt eindeloos praten en zeggen 'het wordt niks en het klimaat gaat kapot', maar juist door de manier waarop hier objectief gegevens worden verzameld, kun je zorgen dat er iets verandert."

Gisteren kwam een groep van 55 wetenschappers weer terug op Spitsbergen, na de grootste Nederlandse expeditie naar de pool ooit. Koenders bezoekt het onderzoeksstation op de Noordpool en vliegt dan door naar Alaska voor een klimaatconferentie met de Amerikaanse president Obama. "Ik heb een warme muts gekocht. We zijn er helemaal klaar voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl