Producten van Just Mayo
NOS Nieuws

Veganistische mayo mag geen mayo heten

Een Amerikaanse maker van veganistische 'mayonaise' moet van de voedselautoriteit z'n naam aanpassen. Just Mayo bevat geen eieren en mag daarom geen mayo heten van de FDA, de Amerikaanse voedselwaakhond.

Volgens de FDA kunnen consumenten op het verkeerde been gezet worden door de naam Just Mayo en het logo, dat bestaat uit een ei met een plantje ervoor. In een brief aan het bedrijf betoogt de FDA dat mayo kort is voor mayonaise en daarom aan bepaalde eisen moet voldoen.

Onterechte gezondheidsclaims

De FDA vindt ook dat de maker onterecht claimt dat Just Mayo gezond is. De vegamayo bevat geen cholesterol en het bedrijf zet dat gegeven ook op de potten. Maar als een product wel veel vet bevat, moet dat vlak bij die cholesterol-claim worden gezet en dat heeft Just Mayo niet gedaan. De nepmayo bestaat voor 72 procent uit vet.

Ook voert het bedrijf een symbool in de vorm van een hart met een glimlach en zegt het daarbij: "Uw hart is belangrijk. Als uw hart gezond is, zijn wij blij. U zult nooit cholesterol in onze producten vinden." Volgens de FDA impliceert dit dat de mayo het risico op hartkwalen kan verminderen. Maar omdat er te veel vet in zit mag het bedrijf die gezondheidsclaim niet maken.

Unilever

Het is niet voor het eerst dat er gedoe is over Just Mayo. Eind vorig jaar begon de Nederlands-Britse voedselgigant Unilever een rechtszaak tegen de maker, omdat het geen mayonaise zou zijn.

Unilever kreeg veel kritiek vanwege de zaak. Een Amerikaanse televisiekok startte een petitie tegen wat hij 'de pesterijen van Unilever' noemt. Het bedrijf besloot daarna de rechtszaak in te trekken, maar krijgt nu dus toch gelijk van de FDA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl