AFP
NOS Nieuws

Nieuwe oproep voor wapenstilstand in Oekraïne

Bondskanselier Merkel en de presidenten Hollande van Frankrijk en Porosjenko van Oekraïne willen dat er nu snel een permanent staakt-het-vuren komt in Oost-Oekraïne. Dat zeiden ze na beraad in Berlijn.

In februari werd in Minsk een akkoord gesloten waarin onder meer werd afgesproken dat er in het oosten van Oekraïne een wapenstilstand komt en dat zware wapens uit het gebied worden teruggetrokken. Daarvan is in de praktijk niet veel terechtgekomen.

Er zijn nog steeds af en toe beschietingen, waarbij meestal onduidelijk is of Oekraïense militairen of de pro-Russische rebellen ermee beginnen. Ook vallen er nog steeds slachtoffers, ook onder de burgerbevolking.

Voor het overleg in Berlijn was de Russische president Poetin niet uitgenodigd, maar bondskanselier Merkel sloot na afloop niet uit dat er nieuw overleg komt, waarbij ook Rusland welkom is.

Vrij bewegen

"Voor nu is het het belangrijkste dat er een wapenstilstand komt", zei Merkel. "En waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa moeten zich vrij in het gebied kunnen bewegen."

Porosjenko zei dat de regering in Kiev zich gedwongen voelt extra militairen naar het oosten van Oekraïne te sturen, omdat de Russische troepenmacht alleen maar wordt uitgebreid in plaats van teruggetrokken.

Voor het overleg in Berlijn was hij vandaag in Kiev bij festiviteiten ter gelegenheid van de 24ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Oekraïne.

De meeste aandacht ging uit naar het overleg dat Merkel en Hollande voorafgaand aan het Oekraïne-beraad hadden over de vluchtelingencrisis in Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl