De Britse minister Hammond in Teheran met de Iraanse president Rohani
NOS Nieuws

'Sancties tegen Iran vanaf voorjaar opheffen'

De sancties tegen Iran kunnen mogelijk al vanaf komend voorjaar worden opgeheven. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond gezegd bij een bezoek aan Iran. Tegelijkertijd benadrukte Hammond dat voorzichtigheid geboden is.

Vorige maand sloot Iran een overeenkomst met zes landen, waaronder Groot-Brittannië, over beperking van zijn nucleaire programma. Gisteren leidde die deal al tot de heropening van de Britse ambassade in Teheran, die de afgelopen vier jaar gesloten was.

IS en opium

Hammond sprak vandaag met de Iraanse president Rohani. Ondanks een "diepgeworteld wantrouwen" delen Iran en Groot-Brittannië veel met elkaar, sprak Hammond. Hij zei dat ze het er onder meer over eens waren dat de islamitische terreurgroep IS moet worden verslagen en dat de smokkel naar Europa van opium uit Afghanistan moet worden gestopt.

Iran is volgens Hammond een te belangrijke speler in de regio om te blijven isoleren. Over mensenrechtenschendingen in Iran zei de Britse minister dat Londen daar niet blind voor is. Maar om daar invloed op te hebben is een dialoog vereist, aldus Hammond.

Hammond en Rohani spraken ook met elkaar over de oorlog in Syrië. "We zijn het niet eens over de rol van president Assad, maar het belangrijkste is dat we praten", zei de Brit. "Als we tot een politieke oplossing willen komen moeten de Russen en de Iraniërs meepraten." Rusland en Iran zijn belangrijke bondgenoten van het bewind van Assad.

Vandaag maakte de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, bekend dat hij in oktober een bezoek brengt aan Iran. De Duitse minister van Economische Zaken, Sigmar Gabriel, was vorige maand al drie dagen in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl