De Britse minister van Buitenlandse Zaken arriveert bij de ambassade in Iran
NOS NieuwsAangepast

Britse ambassade Iran na 4 jaar heropend

In Teheran is na bijna vier jaar de Britse ambassade heropend. De missie sloot in november 2011 nadat hij was bestormd door een menigte.

Minister van Buitenlandse Zaken Hammond woonde een ceremonie bij in de Iraanse hoofdstad. Hij is de hoogste Britse functionaris die het land bezoekt sinds 2003.

"Dit betekent niet dat we het over alles eens zijn", zei Hammond bij de opening. "Maar dankzij een ambassade kunnen landen samenwerken als ze het eens zijn en de verschillen uitwerken als dat niet zo is."

Vandaag zal in Londen ook de Iraanse ambassade voor het Verenigd Koninkrijk weer opengaan.

Sancties

De ambassade in Teheran werd gesloten nadat demonstranten het gebouw waren binnengedrongen en vernielingen hadden aangericht. De actievoerders waren boos over de aanscherping van Britse sancties tegen Iran.

Twee dagen eerder was de Britse ambassadeur het land al uitgestuurd. In reactie op de plundering van de ambassade sloot Groot-Brittannië de Iraanse missie in Londen.

Akkoord

De posten gaan weer open nu Iran een akkoord heeft bereikt met het Westen over zijn nucleaire programma. Dat gebeurde vorige maand. Ook de verkiezing van de meer gematigde president Rohani in 2013 speelde een rol bij het besluit, aldus Hammond.

"Onze relatie is verbeterd sinds 2011 en volgens mij kan het nog veel beter worden", zei de minister. Hij spreekt vandaag met een Iraanse delegatie. Ook zijn Britse zakenmensen meegereisd om contacten te leggen in het land.

Groot-Brittannië kondigde vorig jaar al aan dat de ambassade snel weer zou opengaan, maar het proces werd vertraagd wegens onenigheid over visa en communicatieapparatuur.

Investeringen

Iran hoopt na het sluiten van het akkoord op veel nieuwe handel met het buitenland. Volgens correspondent Thomas Erdbrink zijn de deuren voor buitenlandse investeerders wijd open gesteld. Hij bezocht de ijzerertsmijn in Zanjan.

Na nucleair akkoord veel belangstelling voor Iran

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl