AFP

In het grensgebied tussen Macedonië en Griekenland zijn duizenden vluchtelingen erin geslaagd om door de barricades van de politie heen te breken. Het zijn voornamelijk jonge mannen, maar er zijn ook kinderen en vrouwen bij. 

De politie probeert de mensen uit alle macht tegen te houden en zet stungranaten in om hen te desoriënteren. Die granaten geven een harde knal en een felle lichtflits af.  

Er zit al twee dagen een groep vluchtelingen vast in het niemandsland tussen Macedonië en Griekenland. Het is een open veld zonder voorzieningen. De Macedonische autoriteiten hebben de grens afgesloten. 

Af en toe wordt een klein groepje doorgelaten. Het gaat dan voornamelijk om gezinnen met kleine kinderen. Vannacht heeft het flink geregend. Veel mensen waren doorweekt. 

Het vluchtelingenprobleem lijkt Macedonië boven het hoofd te groeien. Donderdag riep het land de noodtoestand uit. Er zijn militairen naar de grensstreek gestuurd. 

De vluchtelingen zijn met name afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Irak. Zij proberen vanuit Griekenland, via Macedonië naar de rijkere EU-landen te komen. 

De afgelopen maand zijn er volgens officiële cijfers bijna 39.000 migranten door Macedonië getrokken. Dat is twee keer zo veel als een maand eerder.

Vluchtelingen breken door de barricades bij grens EPA

STER reclame