NOS Nieuws

Nog steeds duizenden vluchtelingen vast bij Macedonische grens

'We konden niet slapen'

Nog altijd zitten duizenden vluchtelingen vast in het niemandsland tussen Griekenland en Macedonië. Ook vandaag is de grens weer gesloten, maar mogelijk wordt er net als gisteren een groep doorgelaten.

"De kans is dat er zo'n duizend de grens over mogen", zei correspondent Marcel van der Steen in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar de afgelopen dagen kwamen er zo'n 2000 per dag bij."

Regen

Macedonië heeft geen voorzieningen neergezet voor de vluchtelingen. "Het regende urenlang nogal hard, het is een tamelijke schrijnende situatie. Er is hier niets, alleen een open veld. Sommigen hebben tentjes, maar verder is het ieder voor zich."

Er zijn alleen wat kleinere hulporganisaties aanwezig, zegt Van der Steen. "Vanmorgen kwam ook Artsen zonder Grenzen aan. Die heeft een tent opgezet, maar daar kunnen ook maar veertig mensen in."

  • AFP
    Macedonië heeft geen voorzieningen geplaatst voor de vluchtelingen
  • AFP
    Duizenden vluchtelingen zitten vast in het niemandsland tussen Griekenland en Macedonië
  • AFP
    Het regende gisteren urenlang bij de grens tussen Griekenland en Macedonië
  • AFP
    Vannacht mochten kleine groepen mensen de grens over, maar dat waren alleen gezinnen met kinderen.

Kinderen

Vannacht mochten kleine groepen mensen de grens over, maar alleen gezinnen met kinderen. Ze moesten naar het eerstvolgende station in Macedonië lopen, waar ze de trein naar Servië konden nemen.

Gisteren zette de Macedonische oproeppolitie traangas in tegen vluchtelingen die het land in probeerden te komen. Over de grenswegen is prikkeldraad gespannen. "De meesten blijven tot nu toe redelijk rustig. Hoewel er bij het prikkeldraad wel een groep staat van zo'n 400 mannen en die beginnen zo nu en dan wel te schreeuwen. Zij snappen ook niet waarom ze in de stromende regen moeten blijven wachten."

Gisteren mochten honderden vluchtelingen de grens over, maar nog velen bleven achter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl