NOS Nieuws

Extra controles op internationale treinen en stations in België

  • AFP
    Franse agenten bij de Thalys in de Noord-Franse stad Arras

Er komen extra controles op internationale treinen in België. Dat heeft premier Charles Michel bekendgemaakt na overleg met de Nationale Veiligheidsraad van België. Aanleiding is de mislukte aanslag van gisteren op een Thalys.

Op de internationale treinen komen meer gezamenlijke patrouilles van Franse en Belgische beveiligingsspecialisten. Ook op stations wordt meer gepatrouilleerd en gecontroleerd. Ook wordt bagage vaker doorzocht.

Gisteravond stapte een zwaarbewapende man op de trein in Brussel-Zuid en opende het vuur toen de trein in Frankrijk was. Hij werd overmeesterd door medepassagiers voordat hij een bloedbad kon aanrichten.

Onderzoek naar schutter

Volgens de Franse minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken is de identiteit van de schutter nog niet met zekerheid vastgesteld. Maar zeer waarschijnlijk gaat het om een 26-jarige Marokkaanse Syriëganger die vorig jaar in Spanje verbleef en dit jaar naar België kwam.

Frankrijk heeft de leiding over het onderzoek, maar ook in België is een onderzoek geopend naar de schutter. Het federaal parket in België gaat camerabeelden van station Brussel-Zuid onderzoeken en familie en vrienden van de man ondervragen.

Overleg

De Belgische premier Michel wil snel met Nederland, Frankrijk en Duitsland om tafel om te praten over de veiligheid op internationale treinen. Michel wil overal strengere controle op de bagage en de identiteit van de reizigers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl