De verdachte wordt in bedwang gehouden op het perron in Arras
NOS Nieuws

'Dader Thalys was in Syrië'

De man die gisteren een aanslag wilde plegen in een Thalys in Frankrijk, is in Syrië geweest. Volgens de Spaanse krant El País heet de man Ayoub El Kahzzani, is hij 26 jaar en komt hij uit Marokko. De krant baseert zich op Spaanse antiterreurbronnen.

Volgens de Franse minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken is zijn identiteit nog niet met zekerheid vastgesteld. Maar als de man is wie hij zegt te zijn, dan gaat het om een Marokkaan van 26, zei Cazeneuve op een persconferentie. De Spaanse veiligheidsdiensten hebben Frankrijk begin vorig jaar voor hem gewaarschuwd vanwege zijn banden met een radicaal-islamitische beweging.

Franse passagier

Ook vertelde Cazeneuve dat de zwaarbewapende man als eerste werd gezien door een Franse passagier, die naar het toilet wilde. Die probeerde hem te overmeesteren, maar dat lukte niet en de man begon te schieten. Daarop grepen twee Amerikaanse passagiers in, die hem tegen de grond werkten en hem ontwapenden.

Een Amerikaan raakte gewond door messteken. Een andere passagier raakte gewond door rondvliegende kogels. Ze zijn niet in levensgevaar. President Hollande heeft de twee gewonde passagiers inmiddels gesproken en bedankt voor hun moed.

De Marokkaanse man woonde vorig jaar nog in Spanje, en dit jaar in België. Er komt een onderzoek naar zijn bewegingen, zei minister Cazeneuve.

Camerabeelden

De Belgische autoriteiten waren op de hoogte van zijn aanwezigheid en hebben hem op een terreurlijst gezet. Ook in België wordt nu een onderzoek geopend naar de schutter.

Het federaal parket gaat camerabeelden van station Brussel-Zuid onderzoeken en familie en vrienden van de man ondervragen. De Nationale Veiligheidsraad kwam vanmiddag bijeen op initiatief van premier Michel.

Overval

Hoewel de man op terreurlijsten in Spanje, Frankrijk en België stond, kon hij toch zwaarbewapend in de Thalys stappen in Brussel-Zuid. Hij had geen identiteitspapieren bij zich, maar hij heeft bij zijn aanhouding wel een naam opgegeven, aldus NOS-correspondent Ron Linker.

Volgens Franse media ontkent de man dat hij een terrorist is. Hij zou hebben gezegd dat hij van plan was om een treinoverval te plegen en de passagiers te gijzelen, om losgeld te krijgen in ruil voor hun vrijlating. De wapens zou hij in een park in Brussel hebben gevonden.

Maar de Franse justitie beschouwt hem wel degelijk als een terreurverdachte. Hij is vanochtend overgebracht naar een gevangenis in de regio Parijs, waar de Franse antiterreurbrigade zit. Daar wordt hij verhoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl