ANP

Polen is in de ban van de mogelijke vondst van een trein uit de Tweede Wereldoorlog vol goud, sieraden en kunstvoorwerpen. Een gepantserde trein zou aan het eind van de oorlog in een geheime tunnel in Silezië verdwenen zijn. 

De autoriteiten in de districtshoofdstad Walbrzych nemen de claim serieus. Woordvoerder Marika Torkarska zei dat het district brieven kreeg van een advocatenkantoor dat twee mannen vertegenwoordigt: een Duitser en een Pool. De mannen beweren te weten waar de trein is en zouden bereid zijn de plaats aan te wijzen in ruil voor 10 procent van de waarde van de inhoud van de trein.

Of de autoriteiten hierop ingaan, is niet bekend. Wel heeft de gouverneur de brandweer, de politie en allerlei specialisten bijeengeroepen om te bespreken hoe zo'n trein veilig kan worden geopend. Mogelijk zijn er explosieven aan boord.

Het rode geeft de plaats Walim aan Google

Bewijs dat de trein daadwerkelijk bestaat, is er niet. Wel zijn er verhalen, die al lange tijd de ronde doen, over een trein die in mei 1945 vanuit het oosten naar Berlijn onderweg was. Toen hij door de plotselinge Russische opmars niet verder kon, zou hij zijn ondergebracht in een ondergronds gangenstelsel, dat door de nazi's was aangelegd. 

Volgens een radiostation in Wroclaw zijn er sterke geruchten dat de trein onder een voormalig station in Walim staat, niet ver van Walbrzych. In mei zouden onbekenden daar zonder vergunning zes gaten hebben gegraven.

Konvooi 

Tijdens de oorlog was Walim nog Duits. Het heette toen Wallersdorf. Bewoners zouden in mei 1945 een konvooi hebben gezien met het logo van de Reichsbank, de toenmalige Duitse centrale bank.

Het verhaal vertoont een opvallende overeenkomst met de zoektocht van de Utrechter Leon Giesen. Hij dacht in 2013 dat hij een nazischat had opgespoord onder een spoorwegemplacement in Beieren. Toen hij ging graven, vond hij alleen een paar stukken schroot.

STER reclame