NOS NieuwsAangepast

Zoeken naar Hitlers schat

Door Duitsland-correspondent Wouter Meijer

Theatermaker Leon Giesen was er zeker van: in Mittenwald ligt een schat, goud en edelstenen van de nazi's, misschien zelfs van Hitler persoonlijk.

Aan de hand van een partituur spoorde hij de locatie op. Dat deed hij door aantekeningen in de bladmuziek te vergelijken met het verloop van een straat en een voormalige spoorlijn.

Geen behoefte

Jarenlang kon niemand de code ontcijferen, maar Giesen had het opgelost: in de Wörnerstrasse moest het liggen. Het duurde even voordat hij de gemeente had overtuigd. Het toeristische Mittenwald had helemaal geen behoefte aan de ophef over het bruine verleden. Giesen zette door.

De theatermaker zamelde geld in via crowdfunding. 800 mensen steunden zijn project. Hij zocht met een radar en vond een flinke hoeveelheid metaal.

Asfalt

Een gespecialiseerd bedrijf brak vanochtend het asfalt en groef 2 meter zand weg. Voor Giesen een bijzondere dag, ook als er geen goud naar boven komt, zei hij. Een Nederlandse theatermaker die een Duitse gemeente zover krijgt, heeft op zich al een goed verhaal om mee naar huis te nemen.

En helaas voor Giesen blijft het daar bij. Behalve een paar stukken schroot ligt er niets onder de straat. Teleurstelling voor Giesen, maar een opluchting voor Mittenwald. Het toeristendorp aan de voet van de Alpen zat helemaal niet te wachten op alle ophef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl