Ronald Koeman
NOS Voetbal

Koeman op zijn hoede voor Moneyball-Midtjylland

Southampton kende een slechte generale repetitie in aanloop naar het Europa Leagueduel van vanavond met Midtjylland. Zaterdag ging de ploeg van Ronald Koeman in eigen huis hard onderuit (0-3) tegen Everton. Ondanks die oorwassing maakt Koeman zich nog geen zorgen voor het play-offduel met de Deense kampioen.

"We zitten in een nieuwe situatie. Een van de sterke punten van vorig seizoen was de goede defensieve organisatie, we hielden vaak de nul." Maar van die sterke defensie was tegen de ploeg uit Liverpool niets te merken. Iets waar de Zaandammer een duidelijke verklaring voor heeft.

Wennen

Zijn verdediging bestaat uit de keeper, vier verdedigers en twee controlerende middenvelders, stelt Koeman. Tegen Everton moest hij het, vergeleken met vorig seizoen, op vijf van die posities doen met een andere speler.

"En dat is wennen. Zonder iets af te doen aan de kwaliteiten van de nieuwe spelers, we hebben gewoon tijd nodig om die defensieve zekerheid weer terug te krijgen. De wedstrijd tegen Midtjylland geeft ons een nieuwe kans om te laten zien dat we groeiende zijn."

Ik geloof niet altijd in statistieken. Ik vertrouw vooral op mijn gevoel en wat ik zie op het veld en tijdens trainingen.

Ronald Koeman

'Midtjylland sterker dan Vitesse'

Het tweeluik tegen de Deense kampioen is er een waar Koeman voor op z'n hoede is. De ploeg, die de laatste jaren veel successen boekt door te werken volgens het Moneyball-principe (spelers selecteren en kopen op basis van statistieken, red.), verloor in de voorronde van de Champions League op uitdoelpunten (1-2 en 1-0) van APOEL Nicosia.

"Hoewel de Deense competitie niet de Premier League is, zijn ze toch kampioen. Ze zijn fysiek erg sterk en ze zijn goed georganiseerd. Het zal moeilijker worden dan tegen Vitesse, want Midtjylland doet fysiek gezien niet onder voor Southampton."

Toch zal het befaamde Moneyball-principe Koeman niet gaan verrassen, denkt hij zelf. Broer Erwin bezocht het competitieduel met FC Kopenhagen en Ronald bekeek enkele wedstrijden op video. "Ik geloof niet altijd in statistieken. Ik vertrouw vooral op mijn gevoel en wat ik zie op het veld en tijdens trainingen", aldus Koeman.

Zijn data de heilige graal voor FC Midtjylland?

Niet denken aan zondag

Waar sommige Premier League-coaches de voorkeur geven aan de eigen competitie en spelers sparen voor de eerstkomende wedstrijd, is Koeman wars van die praktijken. Hij peinst er niet over zijn beste spelers aan de kant te houden met het oog op het uitduel bij Watford.

"Ik hou er niet van om donderdag te spelen met de wedstrijd van zondag in m'n achterhoofd. Dat is respectloos, we richten al onze aandacht op het duel van donderdag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl