'Ik heb absoluut straf verdiend'

"Ik ben absoluut geen held", zegt Zuidwoldenaar Edward Kleine, die de afgelopen 10 jaar in de gevangenis heeft gezeten in de Verenigde Staten. Kleine reed in 2005 onder invloed van drank een voetganger dood in de Amerikaanse staat Alabama en werd veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. 

Onlangs werd bekend dat hij vervroegd werd vrijgelaten. Gisteren kwam hij terug naar Nederland en vandaag gaf hij een persconferentie aan de zijde van Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar, die zich heeft ingespannen om Kleine eerder vrij te krijgen.

Dat hij schuldig is, heeft Kleine nooit ontkend. "Een held ben ik niet. Ik vind het heel erg dat iemand het leven heeft verloren. Ik heb absoluut een straf verdiend voor de domme dingen die ik heb gedaan. Het had nooit mogen gebeuren, daar heb ik ook spijt van."

Hulp vanuit Nederland

Het is vooral de hoogte van de straf die hem parten speelde: "Het feit dat ik dertig jaar kreeg, een hoge straf in vergelijking met andere zaken, viel mij zwaar. Ik ben blij dat ik tien jaar heb volgehouden." 

Het leven in de gevangenis viel Kleine zwaar, vooral de eerste vijf jaar. "Ze vielen mij niet lastig, maar je krijgt geen minuut rust. Dat maakte het dagelijks leven zwaar. De laatste vijf jaar werd ik overgeplaatst naar een rustigere gevangenis, dat was minder stressvol." 

Positief blijven

Pogingen om Kleine zijn straf in Nederland uit te laten zitten strandden. "Ik moest positief blijven voor mezelf en mijn familie, anders houd je het niet vol. Je blijft strijden, maar op een gegeven moment leg je je er bij neer. Toen heb ik voor mijzelf de omschakeling gemaakt, en gedacht: goed, ik moet mij voorbereiden op een lange tijd."

Het moment dat hij hoorde dat hij toch vrijgelaten zal worden, noemt Kleine onwerkelijk. "Ik had er niet op gerekend." Dat de moeder van het slachtoffer hem had vergeven, was doorslaggevend voor de Amerikaanse autoriteiten.

Een gewoon leven opbouwen 

Kleine is gisteren geland op Schiphol, waar hij werd opgehaald door zijn ouders en broer. "We zijn direct in de auto gestapt en naar Zuidwolde gereden. Daar heb ik eindelijk mijn oma weer gezien. Ik had haar al twee, drie jaar niet gezien. Het ene moment zit je in Amerika, zes uur later sta je in Nederland en ben je vrij man."

Nu Kleine weer terug in Nederland is wil hij graag zijn leven weer oppakken. "De komende weken, misschien langer, wil ik voorzichtig eens gaan rondkijken. In gedachten heb ik misschien wel grote plannen gemaakt, maar ik weet niet hoe Nederland de afgelopen 10 jaar veranderd is. Ik wil graag weer een gewoon leven opbouwen, hopelijk kan ik terug in mijn huis en een baan vinden."

STER reclame