NOS Nieuws

Drent thuis na lange celstraf VS

De Drent Edward Kleine, die de afgelopen tien jaar vastzat in een Amerikaanse gevangenis, is terug in Nederland. De 40-jarige Kleine is vervroegd vrijgelaten en is inmiddels weer bij zijn familie in Zuidwolde.

Kleine reed in 2005 onder invloed van alcohol een voetganger dood in Alabama. Hij kreeg een celstraf van dertig jaar opgelegd.

De Drentse commissaris van de koning Tichelaar zette zich actief in om Kleine vervroegd vrij te krijgen. De straf was volgens hem "zelfs naar Amerikaanse maatstaven" exceptioneel hoog.

Persconferentie

Begin juni werd bekend dat Kleine nog deze zomer zou worden vrijgelaten. Doorslaggevend argument voor de Amerikaanse autoriteiten was dat de moeder van het slachtoffer hem had vergeven.

Morgen houden Kleine en zijn familie een persconferentie in het provinciehuis in Assen. Tot die tijd willen ze niet reageren op de vrijlating.

Volgens de journalist Jeroen Langelaar, die een boek schreef over de zaak en de afgelopen tijd veel contact had met Kleine en zijn familie, is de familie enorm opgelucht. "Ze weten natuurlijk al een tijdje dat hij zou vrijkomen, maar het zijn twee heel lange maanden geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl