Cyberpesten komt ook op school vaak voor
NOS Nieuws

'Pesten voorkomen? Toon interesse in online gedrag van je kind'

Ouders en scholen spelen een cruciale rol in de aanpak van cyberpesten, zegt pest-deskundige Niels Baas van de Universiteit Twente. Ouders en leerkrachten kunnen door interesse te tonen in de onlinewereld, de drempel een stuk lager maken voor kinderen om zich bij hen te melden met hun problemen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal meldingen van cyberpesten de laatste drie jaar stabiel gebleven. Van de jongeren van 15 tot 18 jaar wordt 11 procent weleens via internet gepest.

WhatsApp

Dat gaat dan vooral via de smartphone, zegt Baas in het NOS Radio 1 Journaal. "Online pesten gebeurt vooral via WhatsApp-groepen. Veel schoolklassen bijvoorbeeld hebben zo'n groep en het komt veel voor dat bepaalde leerlingen daar dan niet in mogen. Of ze willen er juist uit, en dat wordt dan tegengehouden door de beheerder van de groep."

Bespreken in de klas kan helpen in dit soort gevallen, zegt Baas. "Je moet zo'n klas ervan bewust maken dat de hele groep verantwoordelijk is. Met een rollenspel in de klas kun je jongeren laten inzien dat ze zo hun eigen problemen kunnen oplossen."

Door interesse te tonen, zullen kinderen sneller bij je komen met hun problemen.

Cyberpest-expert Niels Baas

Ook ouders moeten zich wat Baas betreft geïnteresseerd opstellen tegenover het online gedrag van hun kind. "Veel ouders zeggen mij dat ze geen zicht hebben op wat hun kind allemaal doet op de sociale media, maar dat kun je gewoon aan je kind vragen. Laat eens zien wat je doet, hoe was je dag online, dat soort vragen. Je hoeft niet de expert uit te hangen, maar door interesse te tonen worden kinderen minder snel bang voor je oordeel. Dan zullen ze uiteindelijk sneller naar je toe komen als er problemen zijn."

Taboe

Baas plaatst wel een kanttekening bij de cijfers van het CBS. "Het kan best zijn dat in werkelijkheid het pesten minder wordt, maar dat door alle aandacht voor het onderwerp het taboe langzaam verdwijnt. Kinderen durven het dan makkelijker te melden op een vragenlijst."

De pest-deskundige bevestigt dat alle technologische ontwikkelingen het eigenlijk alleen maar makkelijker maken om elkaar te pesten. "Het gebeurt zelfs in games, zoals Minecraft, waar je via berichten met elkaar kunt communiceren. Ook daar worden kinderen uitgescholden, bedreigd of buitengesloten. Met alle digitale mogelijkheden hebben kinderen een extra middel gekregen om elkaar belachelijk te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl