President Sisi
NOS Nieuws

Egyptische president ondertekent antiterrorismewet

De Egyptische president Sisi heeft de omstreden antiterrorismewet ondertekend. Iedereen die een aanslag voorbereidt of uitvoert, kan de doodstraf krijgen. Ook kan Egypte een beroepsverbod opleggen aan journalisten die volgens de Egyptische regering valse informatie verspreiden over aanslagen.

Er is veel kritiek op de antiterrorismewet. Met de nieuwe wet kan Sisi hard optreden tegen de Moslimbroederschap, de beweging van de afgezette president Morsi.

Politieke beweging of terroristische organisatie

"Kijk naar de definitie van de Moslimbroederschap. Is dat een politieke beweging die presidentsverkiezingen heeft gewonnen of is dat een terroristische organisatie?", stelt correspondent Sander van Hoorn. "Volgens het boekje van de huidige Egyptische regering is het een terroristische organisatie. En met die nieuwe wet kan Egypte niet alleen de demonstranten, maar ook de financiers en de sympathisanten hard aanpakken.”

Mensen die lid zijn van een groepering die volgens de Egyptische regering terroristisch is, kunnen een celstraf krijgen van tien jaar. Voor het oproepen tot geweld kan de rechter zeven jaar opleggen.

Sinds Sisi vorig jaar werd beëdigd als president, voert hij een felle strijd tegen de beweging. Duizenden aanhangers van Morsi zijn berecht. Honderden anderen, onder wie Morsi zelf, zijn veroordeeld tot de doodstraf.

Journalisten

De nieuwe wet bedreigt ook de onafhankelijkheid van journalisten.

"Vrije berichtgeving is niet meer aan de orde", zegt Van Hoorn. "Als je bijvoorbeeld ingaat tegen het officieel gecommuniceerde dodental bij een aanslag, kan je daar nu een boete van 25.000 euro voor krijgen. En dat valt op zich nog mee. Eerder was er zelfs sprake van gevangenisstraffen als je ingaat tegen de officiële informatie van de overheid."

Doelwit

Vorige maand kondigde president Sisi hardere maatregelen aan tegen terroristen, nadat een belangrijke openbaar aanklager bij een aanslag was omgekomen. Rechters en andere functionarissen zijn steeds vaker het doelwit van aanslagen. De daders zijn woedend over de lange celstraffen die worden opgelegd aan leden van de radicaal-islamitische Moslimbroederschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl