President Morsi hoort zijn straf aan
NOS Nieuws

Rechter bekrachtigt doodstraf Morsi

Een rechtbank in Caïro heeft de doodstraf voor de Egyptische oud-president Morsi bekrachtigd. De uitspraak is gedaan na advies van de grootmoefti, de hoogste geestelijk leider van het land. Morsi gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

Morsi werd vorige maand ter dood veroordeeld voor zijn aandeel in een gewelddadige uitbraak van gevangenen. Die uitbraak was in 2011, toen hij nog geen president was. Het vonnis leidde wereldwijd tot verontwaardiging.

Doodvonnissen in Egypte moeten worden voorgelegd aan de grootmoefti. Veel eerdere doodvonnissen werden op advies van de grootmoefti omgezet in levenslang.

Ook levenslang

In een andere zaak kreeg Morsi vandaag een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Hierbij ging het om spionage. Volgens de rechtbank heeft Morsi's Moslimbroederschap samengewerkt met radicale buitenlandse groeperingen als Hamas en Hezbollah. In deze zaak kregen zestien andere Moslimbroeders de doodstraf.

Morsi werd in 2012 de eerste democratisch gekozen president van Egypte, na het decennialange bewind van Hosni Mubarak. Een jaar later werd hij afgezet door het leger. Het nieuwe regime heeft de Moslimbroederschap inmiddels verboden en veel leden zijn tot de doodstraf veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl