NOS Nieuws

Plasterk: niet meer loonruimte ambtenaren

Plasterk: niet meer loonruimte ambtenaren

Minister Plasterk is niet van plan meer geld uit te trekken voor loonstijgingen van ambtenaren. Vlak voor de vakantie sloot het kabinet met een aantal vakbonden een akkoord over meer loon voor mensen in de publieke sector. Maar de FNV tekende het akkoord niet en dreigde vanochtend met acties. Ook de politiebonden zijn niet tevreden.

Plasterk benadrukte dat de betrokkenen een loonstijging van 5 procent kunnen krijgen en een eenmalige uitkering van 500 euro en volgens hem is dat ongekend. "Het wordt echt tijd dat deze mensen weer een salarisverhoging zien, want ze hebben te lang op de nullijn gezeten."

Ruimte pakken

Critici spreken van een sigaar uit eigen doos, omdat er een truc zou zijn uitgehaald met de pensioenpremies, maar Plasterk bestrijdt dat.

Volgens de minister is het een misverstand om te denken dat er meer loonruimte is. "Dit is de ruimte die er is en daar is ook een akkoord over gesloten; daarbinnen gaan we het doen." Hij riep de bonden op het principe-akkoord nu uit te werken in cao's en de "ruimte te pakken".

Plasterk benadrukte dat het kabinet uit de begroting 1,3 miljard heeft uitgetrokken voor de afspraken met de ambtenaren. Hij liet doorschemeren dat als de afspraken alsnog niet doorgaan het kabinet het geld mogelijk aan andere dingen zal besteden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl