NOS Nieuws

Abe erkent wreedheden maar maakt geen excuus

Premier Abe erkent wreedheden WOII

De Japanse premier Abe erkent dat zijn land tijdens de Tweede Wereldoorlog wreedheden heeft begaan, maar hij maakt niet opnieuw excuses. Hij stond in een toespraak in Tokio stil bij het einde van de oorlog, 70 jaar geleden.

Abe zei dat Japan onschuldigen "onmetelijke schade en lijden" heeft toegebracht. De toespraak van de premier werd live uitgezonden op de nationale televisie.

Opnieuw excuses maken, deed hij niet. "Ons land heeft met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog herhaaldelijk voor het gedane leed zijn welgemeende excuses uitgesproken. De kinderen van de toekomst kunnen we niet opzadelen met de last om zich steeds te blijven verontschuldigen."

Abe verwees onder meer naar een eerder excuus uit 1995 van de toenmalige premier Murayama.

Overheersing

Het oorlogsverleden van Japan is in het land zelf en in buurlanden een controversieel onderwerp. De betrekkingen met Zuid-Korea en China lijden er nog altijd onder. Deze landen hadden gehoopt dat Abe nu zelf ook excuses zou maken voor de koloniale overheersing en agressie in WOII.

Volgens correspondent Kjeld Duits was ieder woord in de toespraak van Abe op een schaaltje gewogen. "Je kreeg het idee dat hij iedereen blij wilde maken, zijn rechtse achterban en de mensen in het buitenland die op zijn excuses zaten te wachten."

Nederlands-Indië

De Japanse bezetting in Azië eindigde op 15 augustus 1945. Daarmee kwam ook voor Nederlands-Indië een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben dat vanochtend herdacht. Morgen is er een plechtigheid bij het Indisch monument in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl