NOS Nieuws

Overlevende gevonden in rampgebied Tianjin

Het dodental na de explosies in de Chinese havenstad Tianjin is opgelopen naar 55. Vannacht werd nog een overlevende uit het rampgebied gehaald, anderhalve dag na de explosies.

Het gaat om een 19-jarige brandweerman. "Hij is zwaargewond aan zijn gezicht en borstkas, maar wel stabiel, hij zal het overleven", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

'Dit geeft mensen hoop op nog meer overlevenden'

"Het geeft mensen weer hoop dat andere vermisten misschien ook nog levend gevonden kunnen worden." Er worden naar verluidt nog enkele tientallen mensen vermist.

Natriumcyanide

De brand is geblust, maar smeult nog na. 140 brandweervoertuigen en 800 militairen zijn in het gebied om het vuur uit te krijgen. Ook zijn er af en toe nog kleine explosies.

Volgens de brandweer was het pand waar de brand uitbrak bedoeld voor de opslag van normale goederen, maar is dat veranderd in opslag voor chemische materialen. Omdat het kantoor van het bedrijf ook zwaar is beschadigd, hebben de autoriteiten nog niet kunnen achterhalen wat er precies lag opgeslagen.

Gezien de activiteiten van het getroffen bedrijf was er mogelijk natriumnitraat, kaliumnitraat en natriumcyanide opgeslagen. Die laatste stof is zeer giftig. Volgens andere berichten was er calciumcarbide (de stof die ook wordt gebruikt bij carbidschieten) in de opslag.

Als calciumcarbide in contact komt met water, ontstaat het explosieve gas ethyn. Dat zou mogelijk de explosies verklaren, omdat er in eerste instantie water werd gebruikt om te blussen.

Uittocht

Vandaag gaat het volgens de weersverwachtingen regenen in Tianjin. "Dat leidt tot meer zorgen, omdat de stoffen dan opgenomen kunnen worden", zegt De Vries. "Volgens het meteorologisch instituut in Peking zou het geen gevaar moeten opleveren als het een normale bui is."

Intussen is er een uittocht gaande in Tianjin. Het bedrijventerrein is afgesloten en alle medewerkers zijn naar huis gestuurd. Duizenden mensen zijn daarom dakloos.

"Omdat heel veel mensen hier in China bij de fabriek wonen, betekent dat dat ze geen onderdak hebben. Het is nu heel erg druk op de treinstations, omdat al die mensen op weg zijn naar hun geboorteplaats."

Desolaat Tianjin na de ontploffing

Ook de eigenaar van Ruhai Logistics, waar de explosie was, is gewond geraakt. Hij is bij kennis, maar heeft een hersenbloeding gehad en kan niet spreken.

Volgens onbevestigde geruchten zou hij de zoon zijn van de voormalig burgemeester van Tianjin. Hij wordt bewaakt door de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl