NOS Nieuws

Duizenden vluchtelingen Kos opgesloten in stadion

Duizenden vluchtelingen vast in stadion

Op het Griekse eiland Kos zitten meer dan 2000 vluchtelingen sinds gisteravond opgesloten in een stadion. Ze worden bewaakt door ordetroepen van de politie.

Volgens de Britse krant The Guardian besloot de politie de migranten in het stadion onder te brengen, omdat de tijdelijke opvangkampen overvol zitten. Gisteren braken gevechten uit toen de politie een groep van 1500 vluchtelingen naar het stadion wilde brengen.

Brandende zon

Hulpdiensten spreken van chaotische toestanden en roepen de autoriteiten op om betere voorzieningen te regelen. Volgens Artsen zonder Grenzen staan families met kleine kinderen de hele dag in de brandende zon omdat er nauwelijks beschutting is.

Er is bijna geen drinkwater en ieder uur vallen er mensen flauw, zegt AzG. "De lokale autoriteiten in Kos hebben duidelijk verklaard niet van plan te zijn de situatie voor deze mensen te verbeteren, omdat zij denken dat dit alleen maar meer vluchtelingen zal aantrekken", zegt een woordvoerder.

"Maar de waarheid is dat mensen die oorlog ontvluchten zullen blijven komen, of de overheid dat wel of niet probeert tegen te houden. De overheid heeft tot op de dag van vandaag geen locatie toegewezen die groot genoeg is om iedereen behoorlijk op te vangen."

Syriërs

De autoriteiten op Kos zeggen dat er elke dag zo'n 600 tot 800 migranten aankomen op het eiland. Het zijn vooral Syriërs en Afghanen die via Turkije naar Europa proberen te komen.

In totaal zitten er nu ongeveer 7000 vluchtelingen op het eiland. Op Kos wonen ruim 40.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl