Burgemeester Onno Hoes in Nieuwsuur
NOS Nieuws

PowNed veroordeeld voor uitzenden van beelden Hoes

PowNed had de beelden van privégesprekken tussen Onno Hoes en een 20-jarige man nooit mogen uitzenden. De omroep mag ze nooit meer gebruiken en moet ervoor zorgen dat de beelden niet meer in zoekmachines op internet te vinden zijn. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in een zaak die door Hoes was aangespannen.

Hoes zag zich gedwongen af te treden als burgemeester van Maastricht nadat de 20-jarige Robbie Hasselt na een date privéberichten van hem op internet had gezet. Ook publiceerde de man foto's van afspraken uit een vertrouwelijke ambtelijke agenda die Hoes hem zou hebben gestuurd. PowNews zond stiekem opgenomen beelden uit van de date van het tweetal.

Volgens de rechtbank heeft PowNed onrechtmatig gehandeld; er is geen misstand aan de kaak gesteld en er is geen wederhoor toegepast.

PowNed moet van de rechtbank zoekmachinebedrijven als Google aanschrijven om de beelden te verwijderen. Als de beelden niet worden verwijderd, moet de omroep een dwangsom betalen van 5000 euro per dag.

Beeld afstaan

Ook moet PowNed het materiaal waarop de uitzending van PowNews was gebaseerd, aan Hoes geven. Het beeldmateriaal is mogelijk gemanipuleerd en Hoes moet de mogelijkheid krijgen om dat aan te tonen, zegt de rechtbank.

De uitspraak van vandaag is gedaan in een civiele zaak, waarin wordt geoordeeld over onrechtmatigheid en uiteindelijk mogelijk ook over de toekenning van een schadevergoeding.

Er loopt ook nog een strafzaak. Het Openbaar Ministerie had een aangifte van Onno Hoes tegen Robbie Hasselt geseponeerd. Hoes is naar het gerechtshof gestapt om vervolging van Hasselt af te dwingen. In die zaak is nog geen uitspraak gedaan.

Onno Hoes wil niet reageren op de uitspraak van vandaag.

Hoger beroep

PowNed is teleurgesteld in de uitspraak en vindt nog steeds dat het uitzenden van de beelden gerechtvaardigd was. Advocaat Cor Hellingman zegt namens PowNed in hoger beroep te gaan zodra de bodemprocedure is afgerond en de rechtbank een definitieve uitspraak heeft gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl