Experimenten met minder politie bij voetbalwedstrijden

Zes gemeenten gaan vanaf januari experimenteren met een soepeler regime rondom voetbalwedstrijden. Het gaat om Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Kerkrade. Dat laat de KNVB weten.

Samen met de KNVB en het Openbaar Ministerie hebben de gemeenten in juni afspraken gemaakt over het experiment. De bedoeling is dat er in deze steden meer gepraat wordt met supportersgroepen, hekken worden weggehaald en er minder politie wordt ingezet. 

Ook zullen er minder combiwedstrijden komen, wedstrijden waarbij supporters van uitspelende clubs verplicht zijn gezamenlijk te reizen. Tegelijkertijd zullen in deze steden rellende supporters harder worden aangepakt.

Het experiment is een initiatief van de landelijke regiegroep voetbalveiligheid. In die groep zitten de burgemeesters van Eindhoven en Groningen, het Openbaar Ministerie en de KNVB.

Nieuwe stap

"Ik denk dat we er de afgelopen jaren in geslaagd zijn de boel beheersbaar te krijgen, maar nu zijn we op zoek naar een nieuwe stap", zegt Gijs de Jong, operationeel directeur betaald voetbal van de KNVB. "Het is een uitdaging, maar afgelopen weekend hebben we gezien dat we die tot een succes kunnen maken."

Afgelopen weekeinde werden er vanwege de politieacties drie wedstrijden in de eredivisie gespeeld zonder politiebegeleiding. De wedstrijden in Alkmaar, Tilburg en Kerkrade verliepen zonder noemenswaardige problemen.

STER reclame