NOS Nieuws

Minder boetes voor hardrijders

Politieagenten zijn soepeler tegenover hardrijders in het kader van publieksvriendelijke acties voor een betere cao. Een deel van hen schrijft pas een boete uit als er meer dan 40 kilometer per uur te hard gereden wordt.

Dat geldt natuurlijk niet binnen de bebouwde kom, maar op de snelweg, zegt Kees Hordijk van de landelijke actiebond. In de meeste gevallen wordt een snelheid van zo'n 10 à 15 kilometer door de vingers gezien. Hordijk benadrukt dat agenten bij de coulance-acties rekening houden met de verkeersveiligheid.

Waarschuwing

De flitsploegen gaan wel gewoon de weg op, maar ze stellen hun radarapparatuur anders in. Weggebruikers die een lichte overtreding hebben begaan, krijgen een waarschuwing in plaats van een boete.

Politieagenten weigeren al meer dan vijf maanden boetes uit te schrijven voor lichtere overtredingen. Het cao-conflict heeft de staat minimaal 66 miljoen euro gekost, zegt Hordijk. Dit bedrag is een schatting, de kosten worden nergens bijgehouden.

Ontevreden

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) is niet van plan om extra geld uit te trekken voor loonsverhoging, schreef hij gisteren in een brief aan de vakbonden.

Een aantal politiebonden is ontevreden over het huidige bod van 133 miljoen euro, dat wordt besteed aan een loonsverhoging van 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl