Een still uit de animatiefilm BBC

Bun Hashizume was 14 jaar toen de Amerikanen een atoombom op Hiroshima gooiden. Daarbij kwamen zo'n 140.000 mensen om het leven, maar Bun overleefde het bombardement. Het Britse jeugdjournaal Newsround (BBC) maakte een animatiefilm van het indrukwekkende verhaal van de nu 84-jarige vrouw.

"Ik stond bij een raam op de derde verdieping, toen ik een krachtige flits zag", vertelt Bun. "Het was alsof ik verblind werd door de zon. In een fractie van een seconde zag ik alle kleuren van de regenboog. Op dat moment explodeerde de bom."

Bekijk de volledige animatie.

Brits jeugdjournaal maakt animatiefilm over Hiroshima-overlevende

Correspondent Marieke de Vries sprak ook met overlevenden van de ramp. Zo ontmoette ze Miyoko Hashimoto, die toen eveneens 14 jaar was. "Ik was 1,5 kilometer van de plek waar de bom afging. Toen ik omhoogkeek, wist ik niet wat ik zag. Wat was dat felle licht?", vertelt ze.

"Na die lichtflits werd ik weggeblazen van de voordeur van mijn huis. Ik keek om me heen en zag overal gewonde mensen. Ze hielden hun handen uitgestrekt en riepen ‘help me, help me’, maar ik wilde zelf ook geholpen worden!" 

Littekens

Sadao Hirano, 12 jaar destijds, vertelt hoe zijn hele lichaam in een paar seconden verbrandde. Zijn leven lang draagt hij de littekens en mensen reageren vaak vol walging

Hij laat de herdenking aan zich voorbijgaan. Hij wil de week in stilte doorbrengen. "Diep van binnen willen mensen geen vrede, uit hebzucht. Iedereen denkt aan macht hebben. Dat de wereld zo in elkaar zit, is triest", zegt hij.

STER reclame