Belangstellenden bij de rechtbank in Rotterdam
NOS Nieuws

'Nabestaanden Mike Stok boos over motivering rechtbank'

De nabestaanden van Mike Stok zijn boos en teleurgesteld over de beslissing van de rechtbank in Rotterdam om de twee agenten die Stok doodschoten geen straf op te leggen. "Ik had dit ook niet verwacht", zegt de advocate van de familie, Desiree de Jonge.

Volgens De Jonge is de familie teleurgesteld over het feit dat de agenten vrijuit gaan en boos over de motivering van de rechter. "De rechtbank geeft toe dat de agenten het gevaar verkeerd hebben ingeschat, maar zegt dat dat door de omstandigheden was toegestaan. Dat is een redenering die niet vaak wordt gebruikt."

De nabestaanden hadden via de rechter alsnog vervolging van de agenten afgedwongen, nadat het Openbaar Ministerie had besloten de agenten niet te vervolgen. De Jonge zegt dat de familie niet nog een keer in beroep kan gaan. "Het houdt voor ons hier op. De nabestaanden zijn machteloos."

Straffeloos

De advocate is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. "Je mag van agenten veel verwachten", zegt zij. "Vooral dat ze zeer stressbestendig zijn en op de juiste manier handelen in gevaarlijke situaties."

De Jonge denkt dat het beroep op 'putatief noodweer' gevolgen kan hebben voor de rechtspraak. "Als agenten zeggen dat er een reëel gevaar was, hebben ze een grotere kans om vrijuit te gaan. Agenten kúnnen gaan denken dat ze straffeloos kunnen handelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl