Korpschef Gerard Bouman is het geweld tegen hulpverleners zat
NOS Nieuws

Korpschef wil dat agenten 'hoofd koel houden'

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie roept zijn collega's op om het hoofd koel te houden. Bouman schreef een blog naar aanleiding van de agent die vorige week werd veroordeeld tot twee jaar cel voor poging tot doodslag.

De korpschef schrijft dat het vonnis heftige emoties en reacties bij politiemensen losmaakt. Bouman zegt te snappen waar die heftige toon vandaan komt, maar hij waarschuwt voor "de valkuil van emotionele ontboezemingen".

Bouman roept zijn collega's op om zich niet te laten verleiden tot ongepaste uitlatingen in de pers of op sociale media. Volgens hem is het aan de politiemedewerkers om escalatie te voorkomen door "het hoofd koel en het gezond verstand erbij te houden".

Aan de rechter

Bouman benadrukt dat in Nederland "het laatste woord aan de rechter is", maar dat hij anders denkt dan de rechtbank die tot dit vonnis kwam. Bouman geeft aan dat hij het debat daarover in de rechtszaal zal voeren en niet in de media. Ook benadrukt Bouman dat hij zijn veroordeelde collega volledig steunt in diens hoger beroep.

Om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen wil de korpschef een grondige herziening van het stelsel rond de Ambtsinstructie. De aanpassingen moeten volgens Bouman leiden tot een stelsel dat recht doet aan politiemensen en burgers. Al helemaal als agenten onder extreem moeilijke omstandigheden in een fractie van een seconde een alles-of-niets-beslissing dienen te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl