NOS Nieuws

Demonstratie van Koerden en Turken in Den Haag

700 Koerden en Turken demonstreren tegen bombardementen

In Den Haag is vanmiddag een groep Koerden en Turken de straat opgegaan uit protest tegen de Turkse bombardementen op de PKK. Bij de bombardementen zijn de afgelopen dagen veel Koerden om het leven gekomen.

De demonstranten liepen vanaf Den Haag Centraal naar het Spui, waar toespraken werden gehouden. De demonstratie is rustig verlopen. Er waren ongeveer 700 deelnemers. Dat is meer dan waar de organisatie op had gerekend.

Het protest werd georganiseerd door de Federatie Koerden in Nederland, een koepelvereniging van verschillende Koerdische organisaties. De Federatie wil dat de Nederlandse regering "het vredesproces in elk gesprek tussen Turkije, Nederland en de EU bovenaan de agenda zet".

Koerden verzamelden zich bij Den Haag Centraal

Offensief

Turkije begon het nieuwe offensief tegen de PKK ruim een week geleden. Het waren de eerste Turkse aanvallen op stellingen van de Koerden in Noord-Irak sinds 2012. Tegelijkertijd intensiveerde Turkije de strijd tegen IS.

De Koerden zijn woedend over de nieuwe aanvallen, zeker omdat zij hard meevechten tegen de terreurgroep. Minister Koenders zei deze week dat hij zich ernstige zorgen maakt over de situatie. Dinsdag sprak de NAVO zijn politieke steun uit voor de Turkse regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl