ANP
NOS Nieuws

Minder 'jonge' oldtimers door hogere wegenbelasting

Het aantal auto's van 25 jaar of ouder neemt snel af. In januari telde Nederland er bijna 300.000, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat zijn er 14.000 minder dan een jaar eerder. De belangrijkste oorzaak van de afname is de aanscherping van de regels voor de wegenbelasting.

Tot 2012 waren auto’s van 25 jaar of ouder volledig vrijgesteld van wegenbelasting. Sinds 1 januari 2014 zijn alleen oldtimers van 40 jaar of ouder volledig wegenbelastingvrij. Veel bezitters van jongere oldtimers verkochten daarom hun auto's aan buitenlanders of brachten de wagen naar de sloop.

Meeste oldtimers op Terschelling

Nederland heeft een wagenpark van bijna 8 miljoen personenauto's. Daarvan is 3,7 procent oldtimer. Van alle gemeenten heeft Almere relatief de minste oldtimers. Slechts 0,6 procent van de 228.671 personenauto's die Almere telt is 25 jaar of ouder.

Terschelling heeft relatief de meeste oude auto's. Van de 2222 auto's op het eiland zijn er 227 oldtimer. Dat is ruim 10 procent. Hieronder kunt u opzoeken welk percentage van de auto's in uw gemeente 25 jaar of ouder is.

Wat opvalt is dat vooral kleine gemeenten in het noorden en zuidoosten een hoog percentage oldtimers hebben. Zo zijn in de Friese gemeente Het Bildt 482 van de 5226 personenauto's 25 jaar of ouder.

Meer 'echte' oldtimers

Nederland telt wel steeds meer auto’s die 40 jaar of ouder zijn. Begin 2015 waren dit er 122.000: 8500 meer dan een jaar eerder. Het aantal eigenaren dat z'n 40-plusser naar de sloop brengt, is te verwaarlozen.

Kritiek

De stichting Autobelangen voert al jaren strijd tegen regels die oldtimerbezitters benadelen. Initiatiefnemer Wouter van Embden is niet verrast door de daling. "We hopen op een versoepeling van de wet. Die gaat veel te ver en levert wat betreft inkomsten niet op wat staatssecretaris Wiebes heeft beloofd." Het kabinet rekent structureel op 153 miljoen aan extra belastinginkomsten door de strengere wet. Volgens de staatssecretaris wordt die doelstelling gehaald.

Handel ingestort

De markt voor oldtimers is ingrijpend veranderd. "De handel in jonge oldtimers stortte helemaal in toen bekend werd dat de wet ging veranderen", zegt Barry Nanne van autohandel Nordicar. "We verkochten veel onderdelen in Nederland, maar nu zijn we veel meer actief in het buitenland. Andere Europese landen zijn minder streng op oldtimers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl