Agenten dragen een van de gevonden wrakstukken
NOS Nieuws

'Complottheorieën rondom MH370 mogelijk eindelijk ten einde'

Een aangespoeld stuk van een vliegtuigvleugel op het Franse eiland Réunion, ten oosten van Madagaskar, leidt tot speculaties over de verdwenen vlucht MH370.

"Een van de gevonden brokstukken lijkt echt sprekend op een klep van een vliegtuigvleugel", stelt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "Het ding is vergeleken met tekeningen op internet. Sommige deskundigen zijn nu al overtuigd dat het gaat om een klep van een Boeing 777."

Mocht het daadwerkelijk gaan om brokstukken van dat type vliegtuig, dan is volgens Maas de MH370 het enige vliegtuig dat in aanmerking komt. Er is geen andere Triple Seven verdwenen of neergestort in het gebied.

Speculaties

Het vliegtuig van Malaysia Airlines verdween vorig jaar maart boven de Indische Oceaan, met 239 mensen aan boord. Maas: "Als het blijkt te gaan om een Boeing 777, dan weten we in ieder geval zeker dat het Maleisische vliegtuig is neergestort. Daarmee zijn alle speculaties over dat het vliegtuig zou zijn gekaapt of ergens stiekem geland zou zijn ineens duidelijk onzin."

Maleisië stuurt onderzoeksteam naar Réunion

De brokstukken die zijn gevonden, liggen op zo'n 4000 kilometer van de plek waar vorig jaar is gezocht naar het wrak van de MH370. Vermoedelijk zijn de resten door de stroming van de zee meegevoerd. En daar liggen mogelijkheden, zegt Maas. "De hoop is dat ze kunnen nagaan hoe de stroming is geweest. Aan de hand daarvan is misschien te zien waar de rest van het wrak zich bevindt."

Speculaties als zoethoudertje

De nabestaanden van de slachtoffers van de MH370 reageren voorlopig terughoudend op het nieuws, weet Maas. "Anderhalf jaar lang zijn ze zoet gehouden met speculaties. Voortdurend bleek het weer loos alarm. De nabestaanden durven niet te hopen, voordat ze het zeker weten."

De komende dagen wordt duidelijk of het ook echt om resten van vlucht MH370 gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl