NOS Nieuws

Hoe IS van kleine kinderen beulen maakt

'We zweren dat we optrekken naar Rome'

Islamitische Staat lijkt steeds jongere kinderen in te zetten als terrorist. Sommige 'kinderen van het kalifaat' zijn nog geen 10 jaar oud. Ze voeren executies uit, zijn gewapend met zware geweren of vechten als soldaten in de strijd. Hoe krijgt IS ze zover?

Islamitische Staat werkt graag met jonge kinderen, hoe cru het ook klinkt. Welpen noemt IS ze. In speciale kampen in Syrië krijgen ze les en worden ze klaargestoomd om te vechten en te moorden.

Door hun ouders gestuurd

IS haalt die kinderen voor een belangrijk deel uit weeshuizen of ontvoert ze. Soms kiezen kinderen ook zelf voor een leven in het kalifaat. Drie meisjes uit het Londense Bethnal Green zijn daar een voorbeeld van. De Britse tieners kwamen via internet in contact met strijders en reisden in december 2014 naar Syrië.

Anderen worden door hun ouders meegenomen naar het kalifaat. Hun ouders zijn strijders, willen met een strijder trouwen of willen zich aansluiten bij IS, schrijft de Amerikaanse professor Mia Bloom in Foreign Affairs. Zo ging het onlangs ook met negen kinderen uit het Verenigd Koninkrijk. Hun moeders namen ze mee naar Syrië.

'Wij maken jullie vrouwen tot slaaf'

Eenmaal in het kalifaat gaan de kinderen naar het trainingskamp, waar de terroristen ze tevreden houden met snoep en cadeaus. Ze gaan naar school en krijgen les over de islam en de jihad. Ze leren hoe het is om in het kalifaat te wonen en leren over kameraadschap, samenwerken en loyaliteit.

The Metropolitan Police
De drie schoolmeisjes die naar Syrië vertrokken zijn

Een paar dagen geleden zette IS nog een video online, waarin is te zien hoe het eraan toegaat in de trainingskampen. De kinderen in de video krijgen zware fysieke trainingen, dragen legerkleding en lopen rond met grote geweren. Anderen krijgen les van sluipschutters of oefenen hoe ze het best een voertuig kunnen aanvallen.

"Mensen zeggen dat je de mooie ogen van een vrouw kunt liefhebben. Maar ik houd alleen van mijn geweer", zegt een jongen in de camera. Hij bezingt daarin de strijd tegen de ongelovigen, de joden en de christenen. "We zweren dat we optrekken naar Rome. We breken jullie kruizen af en maken jullie vrouwen tot slaaf."

Zo onthoofd je je slachtoffer

IS leidt de kinderen op tot moordenaars, zelfmoordterroristen en beulen. Op poppen oefenen de kinderen wat de beste manier is om een slachtoffer te onthoofden. "Ik leerde hoe ik een zwaard moet vasthouden en hoe ik ermee moet slaan", vertelde een 14-jarige Jezidi-jongen uit Irak afgelopen week aan persbureau AP. "Ik sloeg een keer, twee keer, drie keer."

Veel trainers betrekken de kinderen vanaf de eerste 'schooldag' bij de executies. "Op die manier maakt IS ze ongevoelig voor gruwelijkheden", legt professor Bloom uit. "Het begint met gefilmde executies en uiteindelijk gaan ze in het echt meekijken."

In propagandafilmpjes is te zien hoe kinderen vooraan staan, zodat ze alles goed kunnen zien. Bloom: "Als ze vaak genoeg naar executies kijken, gaan ze het vanzelf normaal vinden".

De assistent van de beul

Het begint met het assisteren van de beul. Een kind geeft bijvoorbeeld de messen aan, vlak voor de onthoofding. "Zo maken de trainers het steeds makkelijker voor de kinderen om het uiteindelijk zelf te doen", zegt Bloom.

Hoe dat eraan toegaat, is te zien in een propaganda-video van een paar weken geleden. Een kind onthoofdt een Syrische militair onder toeziend oog van een volwassen militant. Vorige maand bracht IS nog een video naar buiten waarin te zien is hoe 25 kinderen evenveel Syrische militairen door het hoofd schieten.

Peter Schouten van War Child vindt de beelden walgelijk, maar zijn organisatie kan er weinig tegen doen. War Child werkt namelijk niet in Syrië zelf. Wat de hulporganisatie wel kan doen, is de kinderen in een van de opvangkampen in de omliggende landen een veilige plek bieden. "We merken dat kinderen dan hun verhalen kunnen en willen vertellen en hun gevoelens weer uiten."

War Child: kinderen horen geen oorlogje te spelen

Waardevolle propaganda

De video's van de moordende kinderen zijn waardevolle propaganda voor IS. Met dit materiaal kan de terreurorganisatie nieuwe kinderen ronselen. "Op deze manier laten ze buitenlandse ouders, die op zoek zijn naar de heilstaat, zien dat hun kinderen ook een mooie toekomst hebben in het kalifaat", legt Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn uit.

"De kinderen zijn buitengewoon waardevol voor Islamitische Staat tijdens de strijd", zegt hij. "Ze kunnen risico's bijvoorbeeld niet inschatten. Ze worden gewoon ingezet." En dus blijft IS jonge kinderen ronselen. Met de gruwelijke video's tot gevolg, goed voor de nieuwe aanwas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl