NOS Nieuws

'Drie hippe Britse schoolmeisjes naar Syrië voor IS'

  • The Metropolitan Police
    De tieners op camerabeelden van het vliegveld
  • The Metropolitan Police
    De drie schoolmeisjes die naar Syrië vertrokken zijn
  • The Metropolitian Police
    De tieners vertrokken vorige week van Gatwick

Drie vermiste Britse schoolmeisjes zijn waarschijnlijk Syrië binnengesmokkeld om zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat, meldt de BBC. De tieners uit Londen lijken geheel onverwacht geradicaliseerd. In Groot-Brittannië is het al dagen de opening van elk journaal.

Vorige week dinsdag vertrokken de tieners van 15 en 16 jaar via het vliegveld Gatwick naar Istanbul. Op camerabeelden zijn de tienermeisjes te zien. "Hip gekleed en met een sporttas over hun schouder. Alsof ze een weekendje weggaan", vertelt NOS-correspondent Tim de Wit.

Jihad op Twitter

Volgens hun school in Oost-Londen waren het goede leerlingen. Ook de familie had geen idee dat de meiden dit van plan waren. "Een van de vaders dacht dat zijn dochter veel met haar huiswerk bezig was op haar kamer", zegt De Wit.

In werkelijkheid hadden de meisjes al maanden via internet contact met IS-strijders. Een van de drie volgde zelfs zeventig jihadstrijders op Twitter. Ook had er een contact met een ander Brits meisje dat in december naar Syrië is gereisd om daar te trouwen met een jihadstrijder.

De families van de meisjes smeekten de meisjes in een emotionele oproep om weer terug te komen.

Oproep aan Britse meisjes

Kritiek

Volgens de advocaat van de families hadden veiligheidsdiensten de Twitteraccounts van de meisjes beter in de gaten moeten houden. Daarnaast is er veel kritiek op Turkish Airlines, dat drie minderjarige meisjes zonder te ondervragen naar Turkije heeft gevlogen.

Twee Nederlandse meisjes zijn vorige week wel aangehouden in Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl