Het Transavia-toestel maakte uiteindelijk een noodlanding op Schiphol ANP

Het toestel van Transavia dat zaterdag een noodlanding maakte op Schiphol, wilde aanvankelijk uitwijken naar Eindhoven Airport, maar kreeg daarvoor geen toestemming. Dat blijkt uit een opgenomen gesprek tussen de piloot van het vliegtuig en de luchtverkeersleiding in Rotterdam, dat het Eindhovens Dagblad publiceerde. 

Eindhoven Airport zegt dat het vliegtuig had mogen landen als er sprake was geweest van een noodsituatie. Formeel gezien was er nog geen sprake van een noodsituatie toen de gezagvoerder naar Eindhoven wilde uitwijken, want het vliegtuig had nog genoeg kerosine aan boord. 

Een woordvoerder van Transavia bevestigt dat er geen sprake was van een noodsituatie en dat het personeel in de cockpit wist dat Eindhoven geen uitwijklocatie is. "De omstandigheden waren echter zo extreem, dat er toch is gevraagd om daar te mogen landen", zegt een woordvoerder van Transavia. 

Militairen 

Het vliegtuig had moeten landen in Rotterdam, maar vanwege de harde wind werden verschillende landingspogingen afgebroken. Omdat Rotterdam maar één landingsbaan heeft, vroeg de piloot toestemming om te landen in Eindhoven. 

Na het verzoek van de Transavia-cockpit nam de verkeerstoren in Rotterdam contact op met het vliegveld in Eindhoven. "We zijn aan het overleggen met de militairen", aldus een luchtverkeersleider. Het vliegveld wordt behalve voor burgervluchten ook gebruikt als militaire basis en is daarom deels in handen van de Koninklijke Luchtmacht.

In de vluchtroute is te zien dat het toestel na enige tijd bij Rotterdam te hebben gecirkeld, is afgebogen in de richting van Eindhoven. "We wachten op toestemming van Eindhoven of u mag landen. Ik snap ook niet waar het probleem ligt", kreeg de piloot van de verkeersleiding te horen.

Uiteindelijk kwam er dus geen toestemming van  Eindhoven Airport. "U wordt geweigerd op Eindhoven. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd", zei de luchtverkeersleider in Rotterdam. Hierop besloot de piloot naar Schiphol te vliegen, waar het toestel uiteindelijk een noodlanding maakte.

Geen uitwijklocatie

In een reactie laat Eindhoven Airport weten dat het vliegveld in verband met geluidsgrenzen sinds april geen uitwijklocatie meer is, tenzij er een noodsignaal is afgegeven door het vliegtuig. "Indien zich een emergency-situatie voordoet, zal het te allen tijde (ook afgelopen zaterdag) mogelijk zijn om op Eindhoven Airport te landen", schrijft Eindhoven Airport. 

Het vliegveld in Rotterdam verwijst voor vragen door naar Luchtverkeersleiding Nederland. Die organisatie bevestigt dat er geen sprake was van een noodsituatie en dat piloten behoren te weten dat Eindhoven geen uitwijklocatie meer is. 

STER reclame