Jens Stoltenberg
NOS Nieuws

NAVO 'zeer solidair' met Turkije in strijd tegen terreur

Alle NAVO-bondgenoten steunen Turkije in zijn aanpak van terrorisme. We zijn "zeer solidair" met de Turken, zei secretaris-generaal Stoltenberg na afloop van een spoedbijeenkomst in Brussel.

Stoltenberg zei dat alle 28 lidstaten terrorisme veroordelen. Die vormt een bedreiging van de veiligheid van NAVO-landen en de internationale stabiliteit. "Terrorisme is een wereldwijde dreiging, die geen grenzen, nationaliteit of godsdienst kent."

De NAVO-landen zijn het erover eens dat een lidstaat zich tegen terrorisme mag verdedigen. "Dat is wat de NAVO ook doet in bijvoorbeeld Afghanistan", aldus Stoltenberg.

PKK

De bijeenkomst was bijeengeroepen op verzoek van Turkije. De regering in Ankara vroeg politieke steun voor aanvallen op IS-stellingen in Syrië en PKK-kampen in Noord-Irak. Het is de bedoeling om een bufferzone te creëren langs de grens.

Correspondent Lucas Waagmeester over de NAVO-gesprekken over Turkije

Dat Turkije steun zou krijgen voor de strijd tegen IS was al duidelijk. De Turkse strijd tegen de gewapende tak van de Koerdische beweging PKK ligt moeilijker. In de slotverklaring werd de PKK niet apart genoemd.

Stoltenberg benadrukte dat er niet om militaire steun was gevraagd, maar alleen om politieke steun.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl