De vlaggen van de NAVO-landen voor het hoofdkwartier in Brussel
NOS Nieuws

NAVO vergadert over bedreigingen Turkije

In Brussel komen vanochtend de ambassadeurs van de 28 NAVO-landen bijeen om te praten over de veiligheidssituatie in Turkije. Ankara heeft gevraagd om de bijeenkomst met een beroep op artikel 4 van het NAVO-handvest. Dat artikel bepaalt dat een lidstaat de NAVO bijeen mag roepen als hij vindt dat zijn territoriale integriteit wordt bedreigd.

Zo'n extra ingelaste NAVO-top is in de 66-jarige geschiedenis van het bondgenootschap maar vijf keer voorgekomen. Turkije is een offensief begonnen tegen zowel IS als de Koerdische PKK. Het voelt zich door beide terreurgroepen bedreigd na diverse recente aanslagen.

Turkije en de Verenigde Staten hebben plannen voor een militaire campagne in het grensgebied van Turkije en Syrië. Het idee is om langs de grens een bufferzone te creëren waaruit IS wordt verdreven.

Minister Koenders maakt zich zorgen over het vredesproces tussen Turkije en de grote Koerdische organisaties. Hij roept alle partijen op "elke actie te vermijden die het vredesproces in gevaar kan brengen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl