AFP

Het referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk wordt waarschijnlijk volgend jaar juni gehouden, meldt de krant The Independent. Premier Cameron had beloofd dat er voor het einde van 2017 een referendum komt over het Britse EU-lidmaatschap, maar hij lijkt dus haast te willen maken.

Volgens The Independent gokt Cameron erop dat hij een sterkere onderhandelingspositie heeft bij gesprekken over Europese hervormingen, als de Britten al in 2016 naar de stembus gaan. De krant schrijft dat minister Osborne van Financiën het 'in-or-out-referendum' liever in 2017 houdt, omdat er dan meer tijd is om met Brussel tot een akkoord te komen.

Cameron wil dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de Europese Unie, maar is met Brussel en collega-regeringsleiders in gesprek over hervormingen. Zo wil hij strengere migratiewetten en een stop op het afstaan van bevoegdheden aan Europa.

Het Britse bedrijfsleven dringt al langer aan op een datum in 2016. Veel bedrijven vrezen dat een te lange aanlooptijd naar het referendum leidt tot onzekerheid en een uitstel van investeringen.

STER reclame