Premier Cameron met zijn vrouw Samantha, begin mei bij Downing Street 10
NOS Nieuws

Queens speech is Camerons aftrap voor onderhandelingen met EU

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Het wordt een belangrijke dag voor David Cameron. Vandaag zal koningin Elizabeth de Queen’s Speech voordragen in het Britse parlement, waarin ze zijn regeringsplannen zal ontvouwen. Het is de Britse versie van de troonrede.

Iedereen is vooral zeer benieuwd naar details over het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Want dat Europa Camerons tweede ambtstermijn gaat domineren, staat wel vast.

De Britse premier heeft beloofd het EU-referendum voor het einde van 2017 te zullen houden, maar er gaan steeds meer stemmen op om dat naar voren te halen, naar 2016. Het Britse bedrijfsleven is bang dat lang wachten met het referendum zal leiden tot onzekerheid waardoor bedrijven hun investeringen zullen uitstellen. Veel bedrijven willen dat de Britten lid blijven van de EU: ongeveer de helft van de Britse export gaat immers naar andere EU-landen.

Gruwelen

Daarnaast zal de premier vandaag ook uit de doeken doen wat voor spelregels hij in Europa wil veranderen. Cameron wil zijn eisen door de EU omgezet zien, zodat hij een zogenaamde nieuwe deal aan de Britten in het referendum kan voorleggen.

Zo wil hij dat immigranten uit de EU bijvoorbeeld veel moeilijker aanspraak kunnen maken op sociale voorzieningen als uitkeringen. Cameron hoopt het daarmee onaantrekkelijker te maken voor immigranten uit Oost- en Zuid-Europa om naar het Verenigd Koninkrijk te komen.

Ook willen de Britten minder macht afstaan aan Brussel. Het feit dat andere EU-landen nadenken over het afstaan van meer soevereiniteit doet Downing Street gruwelen. Zij willen dat het Britse parlement meer zeggenschap krijgt over wat er in Brussel besloten wordt.

Voet op het gaspedaal

De vraag is echter of Cameron dit voor elkaar krijgt in Brussel. Nadat afgelopen maandag Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, hem had laten weten dat hij constructief wil meedenken over de hervormingen, reist Cameron de komende dagen kriskras door Europa.

Morgen ontbijt hij in Kopenhagen bij de Deense premier Thorning-Schmidt, vervolgens luncht hij in Den Haag bij premier Rutte en dineert hij in Parijs bij president Hollande. Dan bezoekt hij op vrijdag ook nog Warschau en Berlijn.

Cameron heeft duidelijk de voet op het gaspedaal. Hij wil vaart maken en de hervormingen op de agenda houden. Al zullen zijn Europese collega’s niet bereid zijn hem zo maar zijn zin te geven.

Aan de andere kant: als de Britse premier met bijna lege handen terugkeert, is de kans op een Brexit, het vertrek van de Britten uit de EU, aanzienlijk groter. De Europese messen zullen geslepen zijn; het diplomatieke zwaardvechten tussen Londen en Brussel kan beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl