Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp ANP

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp vindt het logisch dat Nederlandse F-16's ook in Syrië IS-strijders gaan aanvallen. Nu bombarderen ze alleen nog doelen in Irak. Middendorp zegt in een interview met NRC Handelsblad dat IS alleen bestreden kan worden als de terroristen ook in "hun vrijhaven" Syrië worden aangepakt.

Volgens de legerbaas zijn er militair technisch argumenten om de beperking van de missie in Irak af te halen. "Maar we moeten kijken wat de uitstralingseffecten daarvan zijn. Dat huiswerk is nog niet klaar."

Middendorp mengt zich met zijn opmerking in de politieke discussie over de missie. Afgelopen maand zei het kabinet bij de verlenging van de Irak-missie dat er nu een "volkenrechtelijke grondslag" bestaat om de missie uit te breiden naar Syrië, maar toch wil het kabinet zich beperken tot Irak, omdat "een breed gedragen politieke strategie voor oplossing van het conflict in Syrië ontbreekt".

Artikel 5

Volgens defensiedeskundige Ko Colijn is zo'n breed gedragen politieke strategie nu helemaal niet meer nodig, nu Turkije te maken heeft met aanvallen van IS op Turks grondgebied. 

"Waar ik op zit te wachten is dat eindelijk een keer Artikel 5 van het NAVO-verdrag wordt genoemd", zegt Colijn. Artikel 5 van het NAVO-verdrag houdt in dat een aanval op een NAVO-lid geldt als een aanval op allen. Het werd in het verleden één keer eerder ingeroepen, na de aanslagen van 9/11.

"De Turken hebben tot nu toe nog niet gezegd dat ze worden bedreigd door IS en dat het een aanval is op een NAVO-lid. Maar als dat zou gebeuren dan treedt het verdrag van de NAVO in werking", zegt Colijn. "Een lid wordt aangevallen en heeft recht op zelfverdediging en alle bondgenoten kunnen daarbij helpen." 

"Alle leden kunnen die redenering volgen en dus ook Nederland. Het is niet alleen het aanpakken van IS in Syrië. Het is ook gewoon een bondgenoot verdedigen in dit geval."

Een Nederlandse F-16 op een vliegbasis in Jordanië Ministerie van Defensie

'Dit is gewoon Artikel 5 van net NAVO-verdrag, klaar'

De VS, Canada en enkele Arabische landen voeren al aanvallen op IS in Syrië uit. Turkije bombardeerde vanmorgen IS-doelen in Syrië, na meerdere aanslagen in het land door de terreurbeweging. 

STER reclame