Een van de kamers in het hotel in Valkenburg
NOS Nieuws

Vooral taakstraffen in Valkenburgse zedenzaak

De rechtbank in Maastricht heeft in de Valkenburgse zedenzaak twaalf klanten van een minderjarige prostituee veroordeeld. Tien mannen kregen een dag cel opgelegd en taakstraffen tot 240 uur. Twee klanten kregen vijf respectievelijk zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk.

De 16-jarige werkte onder de schuilnaam 'Kimberley'. Zij werd samen met haar pooier en een klant in oktober vorig jaar in een Valkenburgs hotel betrapt. Het Openbaar Ministerie, dat celstraffen had geëist tussen vijf maanden en een jaar, gaat in alle zaken in hoger beroep.

Maatschappelijke functie

Het verweer van de verdachten dat ze niet wisten dat het meisje minderjarig was, verwees de rechter naar de prullenbak. Hij vindt het de verantwoordelijkheid van de mannen om te controleren of een prostituee 18 jaar is. Maar een onvoorwaardelijke gevangenisstraf vindt de rechter in de meeste gevallen te zwaar. De mannen waren niet bewust op zoek naar seks met een minderjarig meisje.

Bij de twee mannen die wel de cel in moeten, heeft de rechter rekening gehouden met hun maatschappelijke functie. Zo is een van hen werkzaam in de jeugdhulpverlening. "Juist bij deze personen mag een grotere verantwoordelijkheid worden verwacht", zei de rechter. Tegen deze man had het OM ook een beroepsverbod geëist, maar daar ging de rechter niet in mee.

Zelfmoord

Het is niet de eerste uitspraak in de zaak. Een man van 55 jaar met een zwakke geestelijke gezondheid werd vorige week vrijgesproken. Tegen hem was een jaar cel geëist. Eerder werd de 21-jarige pooier van het meisje, Armin A., veroordeeld tot twee jaar celstraf.

In totaal zijn al 25 klanten voor de rechter verschenen. De uitspraak tegen dertien andere verdachten is volgende week. Twee verdachten pleegden tijdens het vooronderzoek door het Openbaar Ministerie zelfmoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl