NOS Nieuws

'De laatste kilometers hakte de warmte er wel in'

Ruim 42.000 wandelaars begonnen vanmorgen aan de eerste etappe van de Vierdaagse, onder wie ook NOS-presentatrice Dionne Stax, die voor de zevende keer meeloopt. Het ging haar vandaag goed af, maar de laatste kilometers hakten er wel in. "Die waren best zwaar. Het was drukkend warm en ik voelde mijn benen wel. Ik ben blij dat ik binnen ben en een biertje kan drinken."

Om haar heen merkte ze dat andere lopers ook moeite kregen met de warmte naarmate de finish naderde. "De mensen waren wat stiller dan vorige jaren. Normaal is het veel rumoeriger. Iedereen was aan het zweten."

Dat hebben ze ook gemerkt bij de Rode Kruis-posten langs de route. "We hebben behoorlijk wat mensen geholpen die bevangen waren door de warmte", zegt een woordvoerder. Het Rode Kruis drukt mensen op het hart om goed te eten en te drinken, want morgen belooft weer een warme dag te worden.

De start vanmorgen vroeg verliep voorspoedig, zegt Stax. "Zoals altijd drink ik even koffie bij een koffietentje voor ik begin. Daarna kon ik snel vertrekken." Ze loopt de komende dagen de 40-kilometer-route en vertrekt altijd wat later, zo rond 6.00 uur. "Je kunt al vanaf 5.00 uur starten, maar dat extra uurtje slaap kan ik wel gebruiken."

Op karakter

Echt goed voorbereid heeft ze zich niet. "Mentaal wel. De afgelopen tijd heb ik iedere dag tegen mezelf gezegd: de Vierdaagse komt eraan. Maar gewandeld heb ik niet. Ik sport veel, dus dat helpt. Verder loop ik op karakter."

De eerste dag van de Vierdaagse: een overzicht

Dankzij een tip van een doorgewinterde loper weet Stax hoe ze blaren moet voorkomen, in tegenstelling tot vele anderen. Tot nu toe behandelden Rode Kruis-medewerkers een kleine duizend blaren, en dat aantal loopt nog op. Dat zijn er honderden meer dan vorig jaar.

"Toen ik voor de eerste keer meeliep, trof ik een man die de Vierdaagse al tientallen jaren loopt", zegt Stax. "Die vertelde me dat ik ouderwetse voetenzalf op mijn voeten moest smeren en ze daarna moest intapen. Dat doe ik ieder jaar en dat werkt goed."

'Vierdaagsedieet'

Een ander geheim dat Stax de dag doorhelpt, is haar heuptasje. "Daarin stop ik twee flesjes water en wat broodjes. Tussendoor eet ik vaak een kop zoute soep om minder vocht te verliezen en bij binnenkomst drink ik een biertje. Dat is mijn 'Vierdaagsedieet'."

Ze denkt dat ze morgen haar benen en kuiten wel zal voelen. "Maar als ik dan zie hoe sommige wandelaars de finish over strompelen, dan denk ik: het kan altijd erger."

Problemen met polsbandjes

Bij die finish waren wat problemen met de polsbandjes. Van zo'n honderd wandelaars werkten die niet goed. De bandjes lieten los of konden niet worden gescand en moesten worden vervangen. Daardoor waren er vanmiddag lange wachtrijen bij de administratie op de Wedren.

In totaal haalden 697 van de 42.684 wandelaars vandaag de eindstreep niet. Ze vielen uit tijdens de etappe of zijn vanmorgen niet gestart. Morgenochtend worden er 41.987 mensen aan de start verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl