Eerste blaren in Nijmeegse Vierdaagse doorgeprikt
Ruim 42.000 wandelaars zijn begonnen aan de 99-ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Het was nacht toen de eerste deelnemers aan de start verschenen. Tegen 08.00 uur gingen de laatste lopers op pad.
De vroege lopers hebben er inmiddels al vele kilometers opzitten. De eerste etappe voert de deelnemers door de Betuwe voor de zogeheten dag van Elst.
Tientallen wandelaars hebben zich al met blaren bij de hulpposten van het Rode Kruis gemeld. Vooral in Huissen hadden de hulpverleners het druk, daar waren om 09.00 uur al 34 wandelaars met pijnlijke voeten langs geweest.
Miezerige regen
Langs de route zitten en staan toeschouwers die de wandelaars aanmoedigen. Vooral in de dorpen is het druk. "Ik blijf hier zitten tot iedereen voorbij is", zegt een vrouw die in het bijzonder wacht op de doorkomst van haar dochter en kleinkinderen. Het publiek juicht als deelnemers passeren. "Dat helpt echt", zegt een wandelaar. Hij heeft het nodig, want bekent hij: "Ik heb gisteravond nog een stuk in mijn kraag gezopen".
Het weer is licht wisselvallig. Vooral rond de start viel soms een miezerige regen. Dat kon de stemming niet bederven, zegt verslaggever Ardy Stemerding. "Er zijn af en toe wat dreigende wolken, maar dat deert de deelnemers niet." Intussen laat de zon zich ook zien en lijkt het wat op te klaren.
Het startsein werd gegeven door de jongste deelnemers die onder toeziend oog van marsleider Johan Willemstein een confettikanon in werking stelden. Studenten die vannacht deelnamen aan de Vierdaagse feesten zorgden voor vertier bij de start en vol goede moed begonnen de wandelaars aan hun traject van 30, 40 of 50 kilometer.
Aan het grootste wandelevenement ter wereld doen dit jaar lopers uit zestig verschillende landen mee. Er zijn 42.684 mensen startbewijzen uitgedeeld, maar het is nog wel de vraag of ze ook allemaal meedoen vandaag omdat de ervaring leert dat sommigen bij tegenvallende weersomstandigheden nog wel eens afhaken.
De Vierdaagse heeft dit jaar de primeur van mobile controleteams, die erop toezien dat de deelnemers de hele route lopend afleggen. Soms komt het voor dat lopers een stuk per fiets afleggen, zegt André Sonneville van de organisatie. "Sporadisch zijn ook wel eens deelnemers in de taxi gestapt."
Tot vorig jaar werd op vaste punten gecontroleerd, maar vanwege het verrassingseffect lopen nu vier teams met elk vier mensen rond om toezicht te houden. "Het komt ook voor dat wandelaars een stuk afsnijden. Soms gaat dat per ongeluk en krijgen ze een gele kaart, maar als ze de zaak willens en wetens bedonderen gaan ze eruit."
Een aantal deelnemers is al zeker van een startbewijs voor volgend jaar. Die editie is erg gewild, omdat de Vierdaagse dan voor de honderdste keer wordt gehouden. Mensen die hem tussen 2010 en 2015 vier keer hebben uitgelopen, mogen volgend jaar sowieso meedoen.