Zwaargewonde vrouw wordt geholpen door omstanders na de aanslag | EPA

De Turkse president Erdogan heeft de aanslag in de Turkse plaats Suruç, aan de grens met Syrië, een terreurdaad genoemd. Hij "veroordeelt en vervloekt" de daders, zei hij. Volgens Erdogan moet terreur in alle gevallen worden vervloekt. "Terreur heeft geen religie, ras, nationaliteit en land." Erdogan sprak vanuit het Turkse deel van Cyprus waar hij op bezoek is.

De aanslag werd gepleegd in de tuin van een cultureel centrum. Daar was een conferentie bezig over de wederopbouw van de Syrische stad Kobani, zo'n 10 kilometer verderop. In Kobani is eind vorig jaar en begin dit jaar hard gevochten tussen IS en Koerdische strijders. Er waren zo'n 300 bezoekers bij de conferentie, voornamelijk Koerden. Bij de aanslag vielen dertig doden en raakten bijna honderd mensen gewond. 

Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Turkije gaat ervan uit dat Islamitische Staat erachter zit. Ankara heeft extra troepen en materieel aan de Syrische grens gestationeerd uit angst dat gevechten in Syrië overslaan naar Turks grondgebied.

Dilemma

De aanslag is een grote klap voor de Turken, zegt correspondent Lucas Waagmeester. Als IS inderdaad achter de aanslag zit, gaat het om de eerste grote aanslag van IS op Turks grondgebied. "Als dat zo is, betekent dat een dilemma voor de Turkse regering. De grote vraag is dan: wat gaat Turkije doen? Houden de Turken zich afzijdig van de strijd zoals ze tot nu toe hebben gedaan of gaan ze zich toch in de strijd mengen?" 

Volgens Waagmeester lijkt het logisch dat IS achter de aanslag zit. "Het doelwit. De plek. Er wordt zelfs gezegd dat er een vrouw tussen de Koerden stond met een bomgordel. Dat wordt nu allemaal onderzocht."

STER reclame